Şair Memduh Cumhur Açıklaması
Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde konuşan şair ve yazar Memduh Cumhur, "Ramazan'ın güzelliklerinden birisi, namazın güzelliklerini anlamaktır" dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Beyazıt'a kitap ve yazar taşımaya devam ediyor. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nin altıncı günkü konuşmacısı şair ve yazar Memduh Cumhur oldu.
İnsanın dünya karşısındaki halleri, nefsi ile mücadelesi ve manevi donanımı ile ilgili bir konuşma yapan Memduh Cumhur, Ramazan'ın üzerimizdeki maddi manevi tesirleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Takdimini 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Basın Danışmanı ve ESKADER Genel Sekreteri Elif Sönmezışık'ın yaptığı sohbette Cumhur, nüktelerin yanında, İbn Arabî, İbrahim Ethem ve Mevlâna gibi İslâm büyüklerinden hikmetli menkıbeler aktardı.
Çocukluğunda yaşadığı Ramazanlarda teravihlerin bir merasim, bir şölen, bir bayram gibi hissedildiğini anlatan Memduh Cumhur, "On beş on altı yaşlarımıza kadar sokağa çıkmamıza izin vermezler, teravihe gideceğimizi söylediğimiz vakit izin verilerdi. Dolayısıyla teravihten önce ve sonra sokakta olmanın tadını çıkarırdık. Ruhen rahatladığımız kadar bedenen de rahatlamış olurduk" dedi.
"Batı medeniyeti nutuk ve konferans medeniyetiyken, İslam sohbet medeniyetidir” diyen Cumhur, eskiden camilerde vaazların sohbet tarzında olduğunu söyledi.
Artık günümüzde bu böyle olmasa da sohbet edebilen kişilere ulaşmak gerektiğini anlatan Cumhur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ramazan gönlümüzün süsüdür. Ramazan'ın güzelliklerinden birisi, namazın güzelliklerini anlamaktır. Dünya perdesinin ortadan kalkması için çok ibadet, çok zikir ve çok aşk lazım. Aşkın da tarifi yok. Allah'ın hakiki kulları Allah'ı sevip Allah tarafından sevilenlerdir."
ESKADER Kurucu Başkanı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım da, "Memduh Cumhur günümüzün Yahya Kemal'idir" diyerek Tuna'yla Hasbihal adlı eserindeki şiirlerinin mutlaka okunması gerektiğini belirtti.