Küçükçekmece Belediyesi, 20 Ocak Çarşamba günü Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Attila İlhan Şiir Akşamı” adlı bir program düzenledi. Barbaros Andıç’ın sunumuyla gerçekleşen gecede, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necip Fazıl Kurt, Attila İlhan’ın şiirlerine ve düşünce serüvenine dair çarpıcı tespitlerde bulundu. Gecede tiyatro sanatçısı Zeyno Eracar da, şairin kitaplarından seçilen şiirleri seslendirdi. Eracar’a gitarıyla, müzisyen Zafer Atalay eşlik etti.
Büyük Bir Şair, Bir Kültür Merkezi…
Akademisyen Necip Fazıl Kurt, Attila İlhan hakkında yaptığı değerlendirmelerde, onun bir şair ve aydın olarak önemine dikkat çekti. Kurt, Attila İlhan’ın bu anlamdaki değerini şu sözlerle vurguladı, “Büyük şair kimdir? Bana kalırsa büyük şair, mısraları ve şiirleri kuşaklara mal olan insandır. Büyük düşünür ise, fikirleri kitlelere yol olan kişidir. Attila İlhan’ın şiirleri kuşaklara mal olmuş mudur? Evet olmuştur. Her ne kadar bugün, görsel kültürün egemenliğinden ve az okumaktan şikayet ediyor olsak da, Türkiye’de insanlar, belki üç dört kuşaktır “Ben Sana Mecburum” duygusuyla bakmaktadır sevdiklerine. Bu anlamıyla Attila İlhan, büyük bir şairdir. Şiirleri ve düşünceleri kitlelere ve kuşaklara mal olmuş bir insandır”
Attila İlhan’ın kendi döneminin aydınları üstündeki etkisine de değinen Kurt, “Attila İlhan, aynı zamanda bir önder, bir aydın önderi. Salah Birsel bunu çok iyi anlatır. O dönemin aydınlarını, şairlerini, sinemacılarını ve müzisyenlerini nasıl etrafında topladığını, Attila İlhan’ın onlara nasıl yön gösterdiğini anlatır. Bu anlamıyla Attila İlhan, yalnızca bir kültür adamı değil, dönemi içerisinde kuşakları etkilemiş bir kültür merkezidir” dedi.
Şairin izinin sürüldüğü bir yolculuğa dönüşen geceye, Zeyno Eracar’ın sesinden okunan Attila İlhan şiirleri de büyük bir anlam kattı. Eracar dinleyiciler için, şairin, Duvar’dan başlayarak Ben Sana Mecburum’a kadar uzanan tüm şiir kitaplarından seçilen şiirleri okudu.
Şair ve düşünür Attila İlhan anıldı
2005 yılında yitirdiğimiz büyük şair ve düşünür Attila İlhan, şiirlerinin okunduğu ve fikirlerinin konuşulduğu özel bir etkinlikle anıldı.