Sair Ve Düsünür Nizami Gencevi, Nisantasi Üniversitesinde Anildi

Nisantasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Senay Yalçin: 'Büyük düsünür ve sair Nizami Gencevi de Türk milletinin kültürel mirasinin tasiyicilari arasinda seçkin bir yere sahip önemli sahsiyettir'

Dünyaca ünlü Türk sair ve düsünür Nizami Gencevi, dogumunun 880. yil dönümünde Nisantasi Üniversitesinde düzenlen programla anildi.

Nisantasi Üniversitesinden yapilan açiklamaya göre, üniversitede düzenlenen etkinlige; Azerbaycan Milletvekili ve Gence Devlet Üniversitesi Rektör Yardimcisi Pervin Kerimzade, Nisantasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Senay Yalçin, Azerbaycan Istanbul Konsolosu Zaur Allahverdizade, Gence Devlet Üniversitesi Inovasyon Baskani, Uluslararasi Iliskiler Sorumlusu Vasif Hasanov, Rektör Danismani Asif Cavadov, Rektör Özel Kalemi Elsever Nagiyev, Ögrenci Baskani Perviz Adigozalov ile çok sayida yerli ve yabanci basin kurulusu, akademisyen ve ögrenci katildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Azerbaycan Milletvekili Pervin Kerimzade, Azerbaycan ve Türkiye kardesliginden dolayi çok gururlu olduklarini belirterek, "Bu iki ülke her zaman bir oldular. Dilimiz ve dinimiz bir. Bu iki ülke tarih boyunca hep bir oldular. Turanda Türkiye ve Azerbaycan bayragini dalgalandirmak bizim en büyük amacimizdir. Türkiye’nin de manevi ve siyasi destegiyle Azerbaycan bayragi Karabag’da asildi. Bütün sehit kardeslerimizi rahmetle aniyoruz. Bu iki ülke her zaman manevi ve siyasi destegini birbirinden esirgemedi. Türk’ün Türk’ten baska dostu yok. Bu güzel programi hazirlayan Nisantasi Üniversitesine tesekkür ediyorum. Üniversitede okuyan ögrenciler Nizami Gencevi ismini görünce Türk Dünyasi’nin ne kadar büyük sahsiyetler yetistirdigini ögrenecek. Nizami Gencevi tüm dünyaya ismi duyurulacak önemli bir insandir. Yasasin Azerbaycan ve Türkiye dostlugu." ifadelerini kullandi.

Nisantasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Senay Yalçin da sanat ve edebiyatin bir milletin ortak hafizasi, bir baska deyisle kültürel mirasi oldugunu aktararak, "Bir milletin geçmisinin, bugünün ve geleceginin hikayesini anlatir. Büyük düsünür ve sair Nizami Gencevi de Türk milletinin kültürel mirasinin tasiyicilari arasinda seçkin bir yere sahip önemli sahsiyettir. Azerbaycan'da 2021 yili Nizami Yili olarak ilan edilmis, onun adinin yasatilmasi ve düsüncelerinin genç nesillere aktarilmasi için yil boyunca Azerbaycan'da oldugu gibi pek çok ülkede etkinlikler düzenlenmistir. Istedik ki biz de bu etkinliklere omuz verelim, katki saglayalim. Bu amaçla bugün, Nizami'nin dogum yeri olan kadim Türk sehri Gence’den Gence Devlet Üniversitesinden çok kiymetli yönetici ve akademisyenlerle Nisantasi Üniversitesinde bir aradayiz." degerlendirmesinde bulundu.

Yalçin, sunlari kaydetti:

“Daha 30 yil öncesine kadar Sovyet Rusya'nin baskisi altinda yasarken Azerbaycan ve diger Türk ülkelerinin durumuna içimiz kan aglar ve bagimsiz olmalari için kalbimiz onlar için çarpardi. Onlarin da kalbi ayni duygularla çarpardi. Nitekim Azerbaycan'in milli sairi Genceli Ahmet Cevat, 1914 yilinda 'Çirpinirdi Karadeniz, bakip Türk'ün bayragina' siirini bu duygularla yazmisti. Nizami Gencevi'nin adini yasatacagimiz bu salonun açilisinin hayirli olmasini ve bu salonda ders alan gençlerimize basari dolu bir gelecek diliyor ve diyorum ki; Selam olsun Gence'ye! Selam olsun Bakü’ye! Selam olsun Azerbaycan’a! Selam olsun Türk Dünyasi'na."

Nizami Gencevi ismi, üniversitenin bir amfisine verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile