Sait, Siyaset Düzey Endeksi’nden Muhalefete Sıfır Verdi

AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Rifat Sait, TÜİK’in yeni açıkladığı Fiyat Düzeyi Endeksini (FDE) siyasi açıdan yorumladı.

Sait, 64 olarak açıklanan FDE’ye karşılık muhalefetin Siyaset Düzeyi Endeksinin (SDE) sıfır olduğunu söyledi.


AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Rifat Sait, TÜİK’in yeni açıkladığı FDE’yi siyasi açıdan yorumladı. Muhalefetin erozyona girdiğini ve çareyi heterojen ve melez bir siyasi karışımda aradığını kaydeden Sait, “Bu Türkiye siyaseti için büyük bir kayıptır. Son 12 yılda Türkiye’nin ekonomik verilerinde sürekli bir iyileşme var. Önümüzdeki yıllardaki beklentiler de olumlu. Buna karşılık son 12 yılda muhalefetin oy oranlarında sürekli bir düşüş göze çarpıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin Fiyat Düzeyi Endeksi 64 ancak bana göre muhalefetin Siyaset Düzeyi Endeksi sıfıra düşüyor” dedi.

“MUHALEFET BAHANE ARAYABİLİR”
FDE’nin ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünü gösterdiğini belirten Sait, "Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre pahalı, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre ucuz olarak ifade edilmektedir. Türkiye’nin 2013 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi 64 oldu. Bu değer, 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 64 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi. Bu yoruma karşılık muhalefetten bazı kişiler milli gelirimizi düşük görüp bahane arayabilirler. AK Parti Hükümeti 2023'te kişi başına düşen milli geliri 25 bin 76 Dolar’a, ihracatı 500 milyar Dolar’a çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’de kişi başına milli gelir geçmiş yıllara göre artarak 11 bin Dolar’a yaklaştı. 2014 yılında ekonomi sabit fiyatlarla yüzde 4,0 büyürken, kişi başı milli gelir de sabit fiyatlarla yüzde 2,8 oranında arttı” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 3-4 BÜYÜMEYİ KÜÇÜMSÜYORLAR”
AK Parti’nin iktidarında kişi başı gelirin 10 yıllık süreçte sabit fiyatlarla yüzde 40,7 oranında, cari döviz fiyatı ile yüzde 136,1 oranında büyüdüğünü hatırlatan Sait, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Geçen yıl ekonomimiz yüzde 4,0 oranında büyüdü. Büyüme iyi bir şeydir. Bazıları yüzde 3-4 büyümeyi küçümsüyor ama dışarıdan bakanlar için bu yüksek bir büyüme oranıdır. Çünkü dünya ülkeleri yüzde 1, yüzde 2 büyümede zorlanıyorlar. Biz ekonomiyi yıllar boyunca büyütüp, hizmetlerimizi artırdıkça muhalefet tam tersini yaptı. Onlar Gezi olaylarına katılarak veya destek vererek, iç politikada, Suriye’de Esat ve Mısır’da Sisi’ye destek vererek dış politikada hatalar yaparak milletin karşısında sürekli küçüldü ve kan kaybettiler, şimdi cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde halk nazarındaki değer kayıplarını birleşerek sözde bir çatı aday formülü ile ikame etmeye çalışıyorlar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile