KEMAL ÖZDEMIR - Yurdun dogusunu Iç Anadolu üzerinden batiya baglayan ve lojistik tasimaciliginda önemli güzergahlar arasinda yer alan Erzincan'daki Sakaltutan Geçidi'ne yapilan kaçis rampasi, egimli yolda fren arizasi ve lastik patlamasi gibi nedenlerle yasanmasi muhtemel kazalarin önüne geçerek hayat kurtariyor.
Dogu Anadolu'yu, Iç Anadolu ve yurdun batisina baglayan Erzincan-Sivas arasindaki uluslararasi D-100 kara yolunda, egimin yer yer yaklasik yüzde 8'e kadar çiktigi Sakaltutan Geçidi'nde agir tonajli tasitlarin fren arizasi ve lastik patlamasi gibi nedenlerle kontrolden çikarak tehlike olusturmasi üzerine Karayollari Genel Müdürlügü tarafindan çalisma baslatildi.
Bu çalisma sonucu, geçmiste söz konusu sebeplerle, bazilari akaryakit ya da kimyasal madde gibi tehlikeli yük tasiyan tir, kamyonlar ile yolcu otobüslerinin kilometrelerce kontrolsüz sekilde ilerleyip il merkezine kadar ulasarak trafik güvenligini ciddi riske attigi kara yolundaki geçide 2019 yilinda Karayollari 16. Bölge Müdürlügünce kaçis rampasi yapildi.
- Kum ve micira batan araçlar güvenli sekilde durabiliyor
Yoldaki trafik uyari levhalari ile bulundugu alan sürücülere aktarilan, yaklasik 465 metre uzunlugunda ve 6,3 metre genisliginde olan kaçis rampasinin zemini, micir ve kumla kaplandi. Tehlike aninda uyari levhalarini görerek kara yolunun hemen bitisiginde olan kaçis rampasina giren araçlarin lastikleri kum ve micirla kapli zemine batarak, olasi kazalarin önüne geçiliyor.
Kaçis rampasinda kalan araçlar ise daha sonra ekiplerce bu alandan güvenli sekilde çikartiliyor.
Kamyon, tir ve otobüs sürücülerinin adeta "korkulu rüyasi" olan fren arizalari ve lastik patlamalarina karsi güvenli durus imkani saglayan rampa, hem soförlerin imdadina yetisip "tehlikeyi ucuz atlatmalarini" hem de trafik güvenligini saglayarak can ve mal kayiplarini önlüyor.
- Kontrolden çikan araçlarin kaçis rampasi sayesinde kurtulmasi görüntülere yansidi
Kentte, kontrolden çikan araçlarin kaçis rampalari sayesinde kaza yapmaktan son anda kurtuldugu olaylar ise güvenlik kameralarinca kaydedildi.
Görüntülerde yokus inerken fren arizasi nedeniyle kontrolden çikan agir tonajli araçlarin, zemini micirla kapli kaçis rampasina girerek kaza yapmaktan kurtuldugu anlar dikkati çekti.
- Kara yolunu kullanan araçlarin yüzde 35'i agir vasitalardan olusuyor
Karayollari Sivas 16. Bölge Müdürü Mustafa Horuz, AA muhabirine, dogu-bati akslari içerisinde bulunan uluslararasi D-100 kara yolunun önemli güzergah oldugunu söyledi.
Bu güzergahta araç trafiginin yogunluguna dikkati çeken Horuz, "Sakaltutan Geçidi'nde, zirve ile kaçis rampasi arasindaki mesafe 6,5 kilometre, egimi ise yüzde 8'dir. Söz konusu egim agir tasitlarin fren sistemlerini olumsuz yönde etkiledigi ve kazalara sebebiyet verdigi için bu bölgede kaçabilecekleri bir yer olusturmak durumundaydik. Günlük ortalama tasit trafigi 4 bin 600 olan kara yolumuzu kullanan araçlarin yüzde 35'ini olusturan 1655'i agir tonajli araçlardan olusmaktadir. Ülke geneline bakildiginda büyük bir agir tasit oranina sahip oldugumuz görülmektedir." dedi.
- Kaçis rampasi onlarca kazayi önledi
Horuz, bölgeye yapilan kaçis rampasinin sorumluluk sahasinda bulunan tek kaçis rampasi oldugunu belirterek, "Kaçis rampasinin yapilmasiyla onlarca kaza bertaraf edilmistir. Daha önceki yillarda 6,5 kilometrelik inisten sonra freni arza yapan araçlarin duramayarak 25-30 kilometre yolu katederek sehir içlerine kadar ulastiklari bilinmektedir. Frenin bosalmasi nedeniyle kontrolsüz sekilde karayolunda seyreden bir tankerin, sürücüsünün emniyetten yardim istemesi üzerine agir tonajli araca eskortluk yapan ekipler bu araci kontrollü sekilde sehir içlerine kadar götürdükleri de bilinmektedir. Ancak bu kaçis rampasi yapildiktan sonra söz konusu olumsuzluklar tamamen ortadan kalkmistir." diye konustu.
Kaçis rampasinin teknik özellikleri hakkinda da bilgi veren Horuz, "Kaçis rampamiz 465 metre uzunlugunda ve 6,3 metre genisligindedir. Bu alanin içerisinde 1 metre yüksekliginde bir kum yatagi olusturulmustur. Kaçis rampasinda kalan araçlari çikarmak için 4 metre genisliginde bir yan yol yapilmistir. Bu yan yolda kurtarma araçlarin rahatça manevra yapabilmeleri için de cep mevcuttur." ifadesini kullandi.
Sakaltutan Geçidi'ndeki Kaçis Rampasi Sürücülere 'Can Simidi' Oluyor
ErzincanSivas kara yolunun Sakaltutan Geçidi'ne yapilan 465 metre uzunlugundaki kaçis rampasi, zemininin micir ve kumla kapli olmasi sebebiyle yokus inerken lastik patlamasi ya da fren arizasi gibi nedenlerle kaza tehlikesi geçiren araçlarin güvenli sekilde durmasini sagliyor Karayollari Sivas 16. Bölge Müdürü Mustafa Horuz: 'Sakaltutan Geçidi'nde, zirve ile kaçis rampasi arasindaki mesafe 6,5 kilometre, egimi ise yüzde 8'dir. Söz konusu egim agir tasitlarin fren sistemlerini olumsuz yönde etkiledigi ve kazalara sebebiyet verdigi için bu bölgede kaçabilecekleri bir yer olusturmak durumundaydik'