Sakanlık 'Sağlık Turizmi'nde Seferberlik İlan Etti Ankara

IK 'SAĞLIK TURİZMİ'NDE SEFERBERLİK İLAN ETTİ

ANKARA (A.

  IK ' SAĞLIK TURİZMİ ' NDE SEFERBERLİK İLAN ETTİ

ANKARA ( A . A ) - 01 . 07 . 2010 - Sağlık turizmine yönelik son yıllarda artan talepler Sağlık Bakanlığı ' nı harekete geçirdi . Buna yönelik yeni bir birim kuran Sağlık Bakanlığı , Türkiye ' yi sağlık turizminde Avrupa ve Orta Doğu ' da söz sahibi yapmak için harekete geçti .
Alınan bilgiye göre , sağlık turizmi sektöründeki ihtiyaçların belirlenmesi ve sorunların çözümü için önemli bir adım atan Sağlık Bakanlığı , Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ' Sağlık Turizmi Birimi ' kurdu .
Birimin başına ise bugüne kadar sektörde yaptığı önemli çalışmalarla tanınan Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr . Dursun Aydın koordinatör olarak atandı .
Birim içerisinde , medikal , termal-spa wellness , ileri yaş ve engelli turizmi ile yurt dışı koordinasyon şube müdürlükleri oluşturan bakanlık , bu sayede sektörün tüm hizmet alanlarını yakından takip etmeyi , aynı zamanda da sektör ile kamu kurumları arasındaki çalışmaların daha aktif olmasını hedefliyor .
Kısa sürede çalışmalara başlayan Sağlık Turizmi Birimi , dünyada hayata geçirilen uygulamalar ve projeleri mercek altına alarak , ilk olarak bu alandaki mevzuat ve yasal boşlukları doldurmak için kolları sıvadı .
Öncelikle sağlık kurumları , seyahat acentaları ve turizm sektöründeki çeşitli kurum ve kuruluşları biraraya getirmeye çalışan birim , sivil toplum örgütlerini de bu organizasyon içinde aktif hale getirme amacında .

-NELER TERCİH EDİLİYOR-

Türkiye ' nin tercih edilme nedenlerini yönelik çalışma yapan birimde , yabancı hastaların ağırlıklı olarak organ nakli , kalp ve göz ameliyatı , saç ekimi , estetik cerrahi ve kaplıca tedavisi için Türkiye ' yi tercih ettiğini , ayrıca kardiyovasküler cerrahi ( kalp ve damar ) olarak adlandırılan by-pass ameliyatı , kök hücre ve check-up tedavileri için de yoğun bir talep olduğu tespit edildi .
Yurt dışından en çok talebin yaşlı bakımı ve termal turizm konusunda Danimarka , Norveç ve İsveç ' ten geldiği , medikal tedaviler için de İngiltere ve Hollanda vatandaşlarının Türkiye ' nin kapısını çaldığı ortaya çıktı .
Orta Doğu ülkelerinden gelen turistlerin de termal tesisler ve SPA tedavisi için kaplıca merkezlerinin yolunu tuttuğunu belirten yetkililer , özellikle göz tedavisi ve estetik cerrahi ile saç ekimi konusunda Türkiye ' nin önemli mesafe aldığını kaydetti .

-SON TEKNOLOJİ VE FİYATLAR CAZİP HALE GETİRİYOR-

Türkiye ' de kullanılan son teknoloji ve uygun fiyatların , Türkiye ' nin tercih edilmesinde büyük rol oynadığını aktaran yetkililer , tedavi için gelenlerin aynı zamanda tatil yapıp ülkelerine döneceklerine dikkati çekti .
Hastanelerin sahip olduğu kapasiteyi turizm sektörünün gücüyle birleştirme amacıyla hareket eden Sağlık Bakanlığı , bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı ' nın ' 4 mevsim tatil ' sloganıyla hazırladığı projeye de destek verecek .
Bu proje kapsamında ulaşım , transferler , konaklama , şehir turları , rehberlik , tedavi ve ilaç gibi hizmetleri kapsayan paket programlarla birlikte , 5 yıl içinde bu alanda elde edilecek gelirin 10 milyar doları bulacağı bildirildi .
Bu arada sağlık turizmi alanında eksiklikleri de tespit eden yetkililer , öncelikle doktor sayısının yetersizliğine dikkati çekerek yabancı doktor çalıştırılması konusunda gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı .
Yabancı doktorların özellikle sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren özel hastaneler için önemli bir ihtiyaç olduğunun altı çizilirken , böylelikle yabancı dil bilen personel sıkıntısının da belli ölçüde karşılanacağı görüşünü savundu .

-ÖZEL HASTANELER VE SAĞLIK KURULUŞLARI MEMNUN-

Devletin sağlık turizmine el atmasının son derece önemli bir gelişme olduğunu kaydeden özel hastaneler ve sağlık kuruluşları temsilcileri , bir an önce yapılacak yasal düzenlemeler ve mevzuatlarla Türkiye ' nin bu konuda söz sahibi olacağını dile getirdi .
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ( OHSAD ) Genel Koordinatörü Dr . Filiz Çevirme , Sağlık Bakanlığı ' nın yapacağı çalışmalarla , sunulacak hizmetlerin kalite ve fiyatlarında bir standart oluşturması gerektiğini kaydederek , hem özel hem de devlet kuruluşlarının işbirliğinde sağlık turizmi politikasının belirlenmesini istedi .
Dr . Çevirme , Türkiye ' nin sağlık alanında teknolojik alt yapısı ve doktorları ile Avrupa standartlarının üzerinde olduğuna vurgu yaparak , ' Yasal düzenlemelerle bu alanda yapılan yatırımlar desteklenir ve ihtiyaç duyulan tanıtımlar yurt dışında iyi bir şekilde yapılırsa Türkiye önemli bir güç elde eder ' dedi .
Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği Başkanı Prof . Dr . Zeki Karagülle ise kuralan yeni birimin özel sektör ile ilgili devlet birimleri arasında çok iyi bir koordinasyon sağlayacağı inancını dile getirerek , böyle bir yapının oluşmasından dolayı memnun olduğunu kaydetti .
Sadece termal sağlık turizmi için geçen yıl orta ve kuzey Avrupa ile komşu ülkelerden 300 binden fazla yabancı turistin Türkiye ' ye geldiğini ve her birinin en az 2 bin dolar para bıraktığını aktaran Prof . Dr . Karagülle , Sağlık Bakanlığı koordinesinde yapılacak çalışmalar ile bu rakamın kısa sürede 1 milyonun üzerine çıkacağını kaydetti .
Prof . Dr . Karagülle , sağlık turizmi konusunda faaliyet gösteren tesisler için de çeşitli standartlar ve kalite ölçütlerinin belirlenmesini isteyerek , ayrıca bu alanda hizmet verecek personelin de özel eğitim görmesi gerektiğini sözlerine ekledi .

01 . 07 . 2010 12 : 05 : 42
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile