Sakarya Başörtüsü Platformundan Toplumsal Barışın Sağlanması İçin Bütün Silahların Susturu

Sakarya Adalet Girişimi 305.

Sakarya Adalet Girişimi 305. Hafta açıklamasında “Toplumsal barışın sağlanması için bütün silahların susturulması gerekir” çağrısı yapıldı

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu, 305. hafta basın açıklamasında Diyarbakır’da yaşanan çatışmalardan duyulan üzüntü ifade edilirken, kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı çıkıldı. Başörtüsü Platformu adına Sakarya Dayanışma Derneği’nden Kadrican Mendi’nin yaptığı açıklamada Mendi, “Adalet ve Özgürlükler Platformu Van Buluşması’nda, doğu ve batı arasındaki sorunları algılama farklılıklarına dikkat çekilmiş, Doğu-Batı Kardeşlik Platformu Ankara Buluşması’nda ise toplumsal barışın sağlanması için bütün silahların susturulması gerektiği ifade edilmişti. Tüm bu tespitler ve çağrılar, zorbalık siyasetlerinin ürettiği şiddet sarmalından çıkabilmek içindi. Ocaklara yeni ateşler düşmesin diyeydi… Nitekim Diyarbakır’dan gelen haberler, bu çağrıların karşılıksız kalmasının yeni acılar yaşatacağını göstermesi açısından üzüntü vericidir. Beklentimiz çatışma ve hamaset politikalarına son verilmesi ve adil çözümlerin geliştirilmesidir” dedi.

Kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı çıktıklarını ifade eden Mendi, “Siyasi gündem silahların gölgesinde kalırken, sosyal gündemdeki sorunlar da devam ediyor. Hükümet, büyük sermaye sahiplerini sevindirecek yeni bir değişikliğin daha peşinde. Kıdem tazminatını kaldırmak ve esnek çalışma uygulamasına geçmek istiyor. Bunun anlamlı emek sömürüsünü ağırlaştırmaktır. Çalışanların sosyal haklarını ellerinden almak ve onları işsizlik tehdidi karşısında güvencesiz bırakmaktır. Kıdem tazminatının ödenmemesini bahane gösteren Hükümet, çözümü emekçilerin hakkını almak yerine neden patronları denetlemekte bulmuyor? Üstelik bu denetimsizlik ortamı işçilerin hayatına mâl olurken, Tuzla’da bir işçi daha geçtiğimiz gün hayatını kaybetmişken! Küresel kapitalizme uyum sürecinde atılan bu adımlara kayıtsız kalamayız” diye konuştu.

Sakarya Adalet Girişimi basın açıklamasının sonunda dünya genelinde yaşanan açlık, işgal, savaş ve hak ihlallerine yer verdi. Afrika kıtasında 11 milyon insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalması, NATO güçlerinin Afganistan, Pakistan ve Libya’da masum insanları katletmesi, Azerbaycan ve Kuzey Osetya’da Müslümanların haksızca tutuklanmaları, Kudüs Muhafızı Raid Salah’a İngiltere’de uygulanan hukuksuzluk, Gazze Filosu’nun engellenmesi ve başta Suriye olmak üzere gerçekleşen halk ayaklanmaları açıklamanın gündeminde yer aldı. Açıklama “On yıllardır İsrail’in varlığını kendilerine dayanak kılan zorbaların kendi halklarına karşı katliamlara girişmesine sessiz kalmayacağız. Temennimiz yerel diktatörlerini devirmek için mücadele eden halkların bölgedeki bütün hain denklemleri ve tuzakları bozması; küresel diktatörlerin heveslerini kursaklarında bırakmasıdır.” ifadeleriyle son buldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile