Sakarya'da Havai Fisek Fabrikasindaki Patlamaya Iliskin 7 Sanigin Yargilanmasi Sürüyor

Sakarya'nin Hendek ilçesindeki havai fisek fabrikasinda meydana gelen patlamaya iliskin aralarinda fabrika sahiplerinin de bulundugu 4'ü tutuklu 7 sanigin yargilanmasi devam ediyor.

Sakarya 1. Agir Ceza Mahkemesince, Ferizli ilçesinde yeni insa edilen cezaevi kampüsündeki salonda görülen durusmada, tutuklu saniklar fabrika sahiplerinden Yasar C. ile Hasan Ali V, Ersan Ö, Asiye A, tutuksuz saniklar Ali Riza Ergenç C, Asli B. ve taraf avukatlari hazir bulundu. Tutuksuz sanik Ahmet Ç. ise durusmaya katilmadi.

Durusma salonu binasi içinde ve çevresinde kolluk kuvvetlerince genis güvenlik önlemi alindi.

Durusma salonuna müstekiler, patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlari ve diger izleyiciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri uygulanarak alindi.

Yoklama yapilmasinin ardindan celse arasinda gelen belgeler zapta geçirildi.

Durusmada, ikinci celsede beyani alinamayan müstekilerin ifadesine basvurulmasi bekleniyor.

- Durusma öncesi avukatlardan açiklama

Durusma salonu önünde gazetecilere açiklamalarda bulunan müsteki avukatlarindan Can Atalay, davalarinin, Türkiye'nin dört bir yaninda kimsenin ekmegini kazanirken ölmemesi davasi oldugunu söyledi.

Avukat Gülsen Uzuner, bu celsede taniklarin ve eksik kalan müstekilerin beyanlarinin alinacagini belirtti.

Daha önceki celselerde anlatilanlardan bazi çikarimlar yapildigina isaret eden Uzuner, "Biz canlarimizi korumak istiyoruz. O yüzden bütün ailelerimizle buradayiz ve sonuna kadar bu isin hesabinin sorulmasinda sesimizi giderek yükseltmeye devam edecegiz." seklinde konustu.

- Süreç

Sakarya'nin Hendek ilçesi Yukariçalica mevkisinde yaklasik 15 dönüm üzerine kurulu havai fisek fabrikasinda 3 Temmuz 2020'de saat 11.15'te meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasindan duyulan patlamalarda 7 kisi hayatini kaybetmis, 127 kisi yaralanmisti.

Patlamaya iliskin gözaltina alinan aralarinda fabrika sahibinin de bulundugu 5 süpheli tutuklanmis, bir zanli ise adli kontrol sartiyla serbest birakilmisti.

Kontrollü imha amaciyla Adapazari ilçesi Taskisigi mevkisine getirilen fabrikadaki patlayicilarin 9 Temmuz'da saat 11.35'te kamyondan indirildigi sirada meydana gelen patlamada da 3 asker sehit olmus, 8 jandarma personeliyle kamyon soförü yaralanmisti.

Ilk patlamaya iliskin sorusturmayi yürüten Hendek Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Bassavciligina gönderildi. Sakarya Cumhuriyet Bassavciliginca aralarinda fabrika sahiplerinin de bulundugu 7 süpheli hakkinda hazirlanan 27 sayfalik iddianame, 1. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Iddianamede, 7 sanigin "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yil 8 aydan 22 yil altisar aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.

Öte yandan is güvenligi uzmani Asli B'nin geçen celse adli kontrolle tahliyesine karar verilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile