Sakarya’da Kamu Binaları Depreme Dayanıklı Değil

Sakarya’da Kamu Binaları Depreme Dayanıklı Değil

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı tarafından yapılan bir araştırma, acı gerçeği gözler önüne serdi.

1. Derece deprem bölgesi olan Sakarya’da incelenen 10 kamu binasının depreme karşı dayanıksız çıktığı belirtildi. Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı tarafından Sakarya Valiliği ile imzalanan protokol gereği yürütülen proje ile Sakarya’da mevcut 10 kamu binası incelemeye alındı.

Protokol gereği vatandaşlara ait 40 evin inceleneceği araştırma için Sakaryalılardan hiçbir talep gelmeyince; akademisyenler sadece kamu binalarının röntgenini çekti.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas başkanlığında araştırmaya katılan SAÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, Doç Dr. Naci Çağlar, Yrd.Doç. Dr. Muharrem Aktaş, Yrd. Doç. Dr. Zeki Özyürt, Yrd.Doç. Dr. Hüseyin Kasap’ın 5 asistan ve 40 bitirme öğrencisi ile yaptığı araştırmada mevcut kamu binalarının deprem güvenliği ve binaların can güvenlik performans seviyesi uygunluğu ölçüldü.

Çalışmalar sonunda incelenen 10 kamu binasına da güçlendirme yapılması gerektiği rapor edilirken; deprem güvenliğinin zayıf olduğu ve can güvenlik performans seviyesinin altında oldukları kayıtlara geçti.

Araştırma hakkında açıklamalarda bulunan Yrd.Doç. Dr. Muharrem Aktaş, şöyle konuştu: “Sakarya Valiliği ile üniversitemiz arasında imzalanan protokol gereği 10 kamu binasını inceledik. Bu binaların değerleri düşünülürse toplam 18 binayı incelemiş olduk. Bu binalarda 2007 deprem şartnamesinin öngördüğü şartnameyi taşıyıp taşımadığını inceledik. Binaların temellerinin durumu, beton yapısı gibi bilgileri elde ettik. Daha sonra binaların varsa projelerini inceleyerek bu projenin binaya uygulanıp uygulanmadığını kontrol ettik. Proje yok ise röleve çalışması yaptık.”

Yaptıkları analiz sonucunda binaların deprem şartnamesinin can güvenlik performans seviyesini sağlamadığını gördüklerini belirten Aktaş, bu binalara güçlendirme önerisinde bulunduklarını söyledi.

Sakarya'da bulunan mevcut yapı stokuna bakarak 2007 yılında çıkan Deprem Şartnamesi öncesi yapılan tüm yapılar için bu güçlendirmenin geçerli olabileceğini söyleyen Aktaş, “Elbette bunu direk söylemek iddialı bir söz olabilir. Binaların detaylı incelenmesi gerekir” diye konuştu.

17 Ağustos Depreminin 13. yıldönümünü yaşayan Sakarya, kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilk önce orta hasarlı ile tehlike arz eden çok yapılı binalardan kurtulmak istiyor.

Sakarya Valiliği tarafından koordine edilen çalışmalarla 300’den fazla orta hasarlı bina boşaltılmayı bekliyor. Orta hasarlı binalarını terk eden vatandaşlara TOKİ tarafından uygun fiyatla konut inşa ediliyor. Zemin sıvılaşması nedeni ile halen yeni yapılan binalarda iki kat sınırının uygulandığı Sakarya’da uzmanlar depremde hasar görmemesine rağmen halen kullanılan çok katlı binaların olası bir depremde ilk yıkılacaklar kategorisinde yer aldığını ve acilen bu binalar hakkında çalışma başlatılması çağrısında bulunuyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile