Sakarya‘da ‘Kıyı Mühendisliği Çalıştayı‘ başladı

Sakarya‘da düzenlenen ‘Kıyı Mühendisliği Çalıştayı‘na katılan akademisyenler, Karasu ilçesinde Acarlar Longozu ile erozyona uğrayan sahilde incelemelerde bulundu. Karasu ilçesindeki kıyı erozyonunu değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fak




Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şubesi‘nce düzenlenen ‘Kıyı Mühendisliği Çalıştayı‘ başladı. Değişik üniversitelerden 18 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay kapsamında akademisyenler, Karasu ilçesinde Acarlar Longozu‘nu gezdi. Karadeniz sahilinde yer alan ilçede akademisyenler, liman için yapılan mendireğin neden olduğu sahil erozyonunu yerinde inceledi.
Bölgede sanayi tesislerinin kurulmasına yönelik çalışmaların bulunduğunu öğrendiklerini kaydeden YTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Yüksel, sanayi tesislerinin longozdaki ekolojik dengeyi etkileyebileceği uyarısında bulundu. ‘Doğal dengeyi bozduğunuzda bu dengeyi tutturmak mümkün değil‘ diyen Yüksel, "Aldığımız duyumlara göre burada bir takım sanayi tesislerinin kurulması isteniyormuş. Eğer bunlara müsaade edilirse longozu kaybedeceğimiz kesin. Dolayısıyla bence bu bölgenin doğa turizmine açılması, buranın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemli. Burada doğal bir koruma söz konusu. Kumullar burayı doğal olarak koruyorlar. Dolayısıyla biz burayı insan eliyle yok edersek buraları bir daha görmemiz söz konusu değil. Longozda ciddi bir ekolojik yaşam var. Burası yapısıyla son derece hassas." diye konuştu.

Liman için yapılan mendireğin neden olduğu sahil erozyonuna da değinen Yüksel, yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle bölgedeki plajların kaybedilme noktasına geldiğini vurguladı. Limanın dalgayla taşınan kumu engellediğini kaydeden Yüksel, şunları kaydetti: "Sakarya Nehri‘nin yaklaşık 2 kilometre doğusunda bir liman inşaatı yapılmış. Liman inşaatı dalgayla taşınan kumu engelliyor. İyi bir bilimsel çalışma yapılmadığında limanın doğu tarafında hızla erozyon başlamıştır. Erozyondan dolayı o plaj alanında bulunan evlerin bir kısmı yıkıldı. Bir kısmı da yıkılma tehlikesi altında. Plajı korumak için mahmuzlar inşaa edilmiş. Bunlar doğru yapılmadığı için erozyonu durdurmadan çok hızlandırmış. Doğru değil. Bilimsel araştırmanın çok ciddi yapılması gerekir. Böyle giderse bu plajı tamamen kaybetmiş olacağız."

İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Gönençgil ise Acarlar Longozu‘nun ülkedeki güzel coğrafyalardan biri olduğunu vurguladı. Longozda çalışmalar yapıldığını ifade eden Gönençgil, "Çalışmalarda sahanın önemi daha çok ortaya çıktı.1980’li yıllarda Acarlar Longozu‘nun yüzde 40‘ının kurutulduğunu biliyoruz. Bunu uydu görüntülerinden de saptadık. Ama kalan kısmını en azından kurtarmak ve mümkünse ekosistemini döndürmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu da akademisyenlerin sahildeki kıyı erozyonuna karşı çalışma yapacağını bildirdi.
‘Kıyı Mühendisliği Çalıştayı‘ yarın sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile