Sakarya'daki Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, 86'sı tutuklu 222 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, sanık yakınları ile müdahillerden eski AK Parti Sakarya Milletvekili ve Sakarya 15 Temmuz Milli İrade Derneği Başkanı Ali İnci ve Mehmet Akyazıcı katıldı.

Duruşmada, iki celse arasında Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve diğer kurumlardan gelen belge ile sanık ve avukatlarının tahliye ve diğer taleplerini içeren beyanları okundu ve tutanağa geçirildi.

Erzincan'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan şikayetçi Muhlis Sefa Bayraktar, ifadesinde hangi sanığın eylemiyle yaralandığını bilmediğini söyledi.

Davaya müdahil olmak istemediğini belirten Bayraktar, şu ifadelerini kullandı:

"Müdahillerden Hasan Ayhan Bayraktar benim babamdır. Olayların başladığını öğrendikten sonra Kent Meydanı'na, oradan da Valiliğe gittik. Valilik A girişinin karşısındaki arsada 10-15 asker vardı. Bu asker grup bize doğru geliyordu, biriyle karşı karşıya kaldım. Yanına gittiğim sırada asker benim yüzüme vurdu. Burnum kanamaya başladı, arkamı dönerek benden uzaklaşan o askere saldırmak istedim. Ancak etrafımda bulunan insanlar onun etrafında toplanmışlardı. Bu insanların kim olduğunu, askere vurup vurmadıklarını bilmiyorum. Daha sonra babamın yanına gittim, ilk müdahaleyi o yaptı. Hastaneye gitmedik. Eylemi hangi sanığın yaptığını ya da yapanın sanıklar arasında olup olmadığını bilmiyorum."

Mahkeme dosyasına gelen belgelere ilişkin bazı sanıkları dinleyen mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürmek" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer alıyor.

Mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti.

Mahkeme heyeti, örgütün elebaşı Fetullah Gülen hakkında aynı suçlardan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ve "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz hakkında da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığından dosyalarının ayrılmasına ve bu mahkemelere gönderilmesine karar vermişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile