Sakarya Müftüsü İlyas Serenli, Kurban Bayramı Öncesi Uyardı

Sakarya Müftüsü İlyas Serenli, Kurban Bayramı Öncesi Uyardı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunan Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, kurban edilecek hayvanların işin ehilleri tarafından acı çektirilmeden kesilmesi gerektiğini söyledi.


Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, kimlerin kurban kesmekle yükümlü olduğu, kurban keserken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kurban etinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konularında açıklamalarda bulunan Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli, kurban kesmek yerine sadaka vermekle aynı ibadetin yerine getirilemeyeceğini söyledi.

Akıllı, ergen, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın kurban kesmekle yükümlü olduğunu ifade eden Müftü Serenli, “Bu özelliklerin hepsine sahip olan kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir” dedi.

Kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Serenli, “Kurbanlık hayvanın usulüne uygun bir şekilde kesimi yapılmalıdır. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir” diye konuştu.

Serenli, “Peygamber efendimiz (SAS) kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir” ifadelerini kullandı.

Kurban kesmek yerine sadaka vermekle aynı ibadetin yerine getirilmiş olamayacağını belirten Serenli, “Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Hayvanın kesilmesi kurbanın rüknüdür. Kurban ibadeti ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir. Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Nitekim Hz. Peygamber (Sas) de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir. Hz. Peygamber (Sas); kurban bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu ifade etmiştir. Allah Teâlâ’ nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman’ın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir. Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile