Sakaryalı Doktorlar Sudan‘a Gitti

Sakarya Sağlık Derneği üyesi 12 kişilik ekip sağlık hizmeti vermek üzere Sudan‘a gitti.

Sakarya Sağlık ve Afet Derneği binasında toplanan üyeler Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Yılmaz, Yenikent Devlet Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Hasan Dinelek. Hendek Devlet Hastanesi Başhekimi Akın Kaya, Toyotasa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı op.Dr. Kubilay Elhan, Özel Altınova Hastanesi Üroloji Uzmanı Tuncay Şafak, Aile Hekimi Talat Koçkan, Diş Hekimleri Metin Arda, Fatih Sandık, Sağlık Memurları Halim Amaç, Fahri Çamurcan, Afet

Sağlık Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Çelik ve Kimse Yok mu Derneği‘nden Nevzat Kar son hazırlıkları gözden geçirdiler.

Sakarya Sağlık ve Afet Derneği Başkanı Muzaffer Yılmaz, Sudan‘daki görevin böbrek hastalarına sağlık hizmeti verilmesi, sünnet çağındaki çocukların sünnet edilmesi ve diş taramasından oluşacağını söyledi.

Yılmaz, "Derneğimizin amacı yurt içinde ve yurt dışında gönüllü sağlık hizmeti vermek. Derneğimiz Sudan‘da 31 mart-9 nisan günleri arasında Sudan için geliştirmiş olduğu projeyi Ankara‘ya TİKA‘ya sundu. Yapılan değerlendirmede projemiz onaylandı. Bu proje kapsamında TİKA‘nın da desteğiyle Sudan‘da Hartum şehrinde ve Sudan‘ın yakın şehirlerinde 3 proje uygulayacağız" dedi.

Yılmaz, birinci projenin böbrek hastalarına yönelik olduğunu ifade ederek, "Hartum şehrinde El Ribat Üniversitesi‘nde böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören, hastaların ehli fistür dediğimiz damar hastalığı şeklinde bir yolla bu hizmeti almasını sağlamak. Projemizin birinci ayağı bu. Projenin ilerki ayaklarında oradaki hekimleri Sakarya‘ya şehrimize getirip, burada bu eğitime devam etmek. Onlarla bu hizmeti Sudan‘da da temellerini atmak üzere çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Yılmaz, Sudan‘da uygulayacakları ikinci projenin ise sünnet çağındaki çocukların sünnetlerinin yapılması olduğunu belirterek, "Bir ürolog, bir pratisyen hekim ve sağlık memuru arkadaşlarımız bu hizmeti orada verecekler. Orada yaklaşık olarak 3 bin çocuğu sünnet edecekler" diye konuştu.

Yılmaz, üçüncü projenin ise diş taraması olduğunu ifade ederek, "Bu projedeki üçüncü ayak ise diş hekimi arkadaşlarımızın yapacağı çalışmalardır. Her 3 kısım için arkadaşlarımız Hartum‘a yakın bölgelerde çalışmalar yapacaklar" dedi.

Projede 8 hekim, 2 sağlık memuru ve yardımcı personel bulunduğunu kaydeden

Yılmaz bugüne kadar yaptıkları çalışmaları anlatarak, "Özellikle 2 adet yurt dışı çalışmaya katıldık. Derneğimiz yeni bir dernek. Daha önce Haiti‘de Pakistan‘da buna benzer çalışmalar yapıldı. Dernek mensubu arkadaşlar tarafından buradaki amacımız sağlık hizmetine ihtiyaç duyulan bölgelerde derneğimiz gönüllüleri tabii oradaki sorunların tamamını çözmek gibi altyapıya sahip değiliz. O derecede bir gücümüz yok. Diğer sivil toplum derneklerine yada yardım yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara hizmet etmek

yolunda örnek olmaktır" dedi.

Yakınları ile vedalaşan hekimler, kendilerini bekleyen minibüse bindiler. Vedalaşma sırasında hekimlerin yakınları gözyaşlarına boğuldu. Hekimler kara yolu ile Sakarya‘dan İstanbul‘a vardıktan sonra uçakla Sudan‘a hareket edecekler.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile