'Sakin, Huzurlu Bir Hayat Ve Evlilik Kalp Hastaliklarindan Koruyor'

'Sakin, Huzurlu Bir Hayat Ve Evlilik Kalp Hastaliklarindan Koruyor'

Uzmanlar, sakin ve huzurlu bir hayat ile evliligin kalp hastaliklarindan korudugunu bildirdi.

Sakin ve huzurlu bir yasamin insanin ömrünü uzattigini belirten Halk Sagligi ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. M. Emin Dinççag, “Yapilan birçok çalismada sakin, huzurlu, dingin bir yasantinin kisiyi yüksek tansiyon, kalp damar hastaliklari dolayisiyla kalp krizi ve inme gibi ölümcül birçok saglik sorunlarindan korudugu ortaya konulmustur” dedi.



Gürültünün olumsuz etkisi

Gürültüdeki bir desibel artisin kalp damar hastaliklarinda ölüm riskini yüzde 3,8 artirdigini belirten Dinççag, “Daha saglikli yasam ve yasam kalitesinin iyilestirilmesini etkileyen birçok faktör vardir; sigara içmek, genetik faktörler, hareketsiz yasam, seker hastaliginin varligi, yüksek kolesterol seviyesi kalp damar hastaliklarini davet eder. Bunun yaninda gündelik hayatta pek de fark etmedigimiz gürültü, trafik gibi sorunlarin da kalp krizi riskini artirdigi bilimsel çalismalarda ispatlanmistir. Gürültüdeki bir desibel artis kalp damar hastaliklarinda ölüm riskini yüzde 3,8 artirmistir. Yapilan arastirmalarda 5 yillik süre içinde ortalama 24 saatlik gürültü seviyesinde 5 desibel artis kalp krizi ve felç gibi saglik sorunlarinin yüzde 34 oraninda artisa neden oldugu 2019 yilinda yapilan bir arastirmada gösterilmistir. Bu bilgi European Heart Journal Dergisi’nde yayinlanmistir. Insan hayatini yakinen ilgilendiren ev içi huzur, mutluluk, mutsuzluk kaynagi olan evliliklerinde kalp damar hastaliklariyla yakin iliskisi oldugu yapilan birçok çalismada anlasilmistir” diye konustu.



Evlilik kalp hastaliklarindan koruyor

Evliligin kalp hastaliklarinda korudugunu ifade eden Dinççag, “1989-1993 yillari arasi bir meslek grubunda evli ve evli olmayanlarin karsilastirildigi bir çalisma Global Epidemiyology Dergisi’nde yayinlandi. 25 yil sonra bu kisilerin saglik durumlari degerlendirildiginde evlenen kadinlarin evlenmeyenlere göre ölüm riski yüzde 35 daha düsük oldugu tespit edildi. Depresyon, yalnizlik duygusu, sosyal dayanisma insan ömrünü etkileyen önemli faktörlerden oldugu anlasilmistir. Elbette kalp damar hastaliklari ve ölüm konusundan birçok parametre etkili olmasina ragmen, sosyal hayatin da bu konuda ciddi etkileri olacagi ortaya konulmustur. Birden çok çalismada evliligin, kalp damar hastaligindan koruyucu etkisi anlasilmistir. Bir Ingiliz çalismasinda bekarligin yüksek mortalite(ölüm) ile ilgili oldugu belirtilmektedir. Yasam tarzi degisiklikleri, iyi kaliteli ve stresten arinmis bir yasamin insanin ömrünü uzattigi bir dizi tibbi çalismada gösterilmistir” seklinde konustu.



Mutlu olmak insan ömrünü uzatiyor

Mutlu olmanin insan ömrünü uzattigini anlatan Uzm. Dr. M. Emin Dinççag, su bilgileri verdi:

“Yas, gelir durumu, kilo fazlaligi (vücut kitle indeki), fizik aktivite miktari, sigara içimi, depresyon, sosyal etkilesim diyabet hastaliginin seyrini de yekinen etkilemekte evli olanlarin daha iyi yasam kalitesine sahip olduklari, daha saglikli yasadiklari anlasilmistir. HBA1c degeri bosanmislarda olumsuz yönde degisim göstermis, yasam kalitesi bozulmustur. Bir Ingiliz çalismasinda evli olanlarda kalp krizi yüzde 14 daha az tespit edilmistir. Mutlu olan kadinlarin hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyi, vücut kitle indeksi(fazla kiloluluk) gibi kardiyovasküler hastalik risk faktörleri açisindan sansli oldugu ortaya konulmustur. Bosanmalarin hem erkekte hem kadinda kalp hastaligi riskini yüzde 35 artirdigi gösterilmistir. Huzur, mutluluk, sakin, stressiz ve gürültüsüz bir hayat kalp krizi ve yüksek tansiyondan koruyucudur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile