'Sakin Kent'in Çevre Dostu Teknesi Suya Indi

'Sakin Kent'in Çevre Dostu Teknesi Suya Indi

Mugla’nin ‘Sakin Kent’ unvanli ilçesi Ula’nin Akyaka Mahallesi’nde yaz aylarinda binlerce yerli ve yabanci turistin katildigi Azmak Turu gezisinde kullanilan teknelere Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan sivi yakit yerine çevre dostu günes enerjisi kullanim zorunlulugu sonrasi, ilk çevre dostu tekne suya indirildi.

Yaz-kis kis yerli ve yabanci turistler tarafindan büyük ilgi gören, agaçlar ve sazliklar arasinda gerçeklestirilen Kadin Azmagi tekne turlarina her geçen yil ilgi giderek artarken, artan ilgi sonrasi tekne sayisinda da artis yasandi. Özel Çevre Koruma alani içinde yer alan Kadin Azmaginda seyreden küçük tur tekneleri ile yaklasik 30-40 dakikalik gezi düzenleniyor.

Kadin Azmagi dogal akvaryum

Kadin Azmagi ve çevresinde çok sayida canli yasam alani bulunurken, özellikle dogal akvaryum niteligindeki azmak derinliklerinde avlanmanin yasak oldugu yilan baligi, kefal, levrek gibi baliklarin yaninda 300’e yakin bitki örtüsü, ördek, kaz gibi çok sayida kus ve havyan türü de Kadin Azmaginda yasamini sürdürüyor.

23 tur teknesi sivi yakittan günes enerjisine geçecek

Yilda 1 milyona yakin vatandas azmak turuna çikarken, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Azmak Tur Kooperatifi’ne bagli 23 tur teknesi için sivi yakit yerine günes enerjisi veya elektrik enerjisine dayali teknelerin hizmet vermesi istendi.

Ilk çevre dostu tekne suya indi

Bakanligin kararinin ardindan ilk günes enerjisi ile çalisan çevre dostu tekne suya indi. Tekne kaptani Sadi Durmaz tarafindan yaklasik 1 milyon liraya mal olan ‘Ferayi-1’ teknesi önümüzdeki yaz aylarinda müsterilerine motor sesinden uzakta, sessiz, sakin ve kus ve ördek-kaz sesleri arasinda bir tur gezisi gerçeklestirecek.

“Ben çevre dostuyum”

Akyaka Kadin Azmaginda tur düzenleyen ilk çevre dostu tekne sahibi Sadi Durmaz, “Elektrikli tekne, doga dostu bir tekne. Çevre kirliligi yapmayan tekne. Su anda dünyada hava kirliligi, iklim degisikligi var ve hos bir durumda degiliz. Yagmur yok, yagmiyor. Ben de bir çevre dostu olarak imkanlarim çerçevesinde bir tekne yapmaya çalistim. Insallah hayirli olur. Su anda 23 tekne var azmak turu düzenleyen. Bu teknelerin sivi yakittan temiz enerjiye dönüsüm zorunlulugu var. Ilk dönüsüm yapilan benim teknem. Önümüzdeki günlerde, haftalarda sira ile hepimiz bu dönüsümü gerçeklestirecek. Üzerinde su anda 3 lityum akü var, 5 panel var. Önümüzdeki günlerde elektrik hatlari da çekildiginde aküler geceden sarj olacak. Yetmedigi durumda gündüz de günesten faydalanacagiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile