Genel hedefi, ekonomik anlamda değerli olan sakız ağacı İZKA projesi ile yeşertmek için bir basın toplantısı düzelendi. Toplantıda ekonomiye kazandırmak amacıyla 'çeşme yarımadasında çelikleme yöntemiyle kurulması' projesi başlattı.
Proje kapsamında Çeşme Çiftlikköy'de sakız ağaçlarından alınan çeliklerle örnek sakızlık kurulacak, çiftçilere eğitimler verileceği açıklandı.
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, İZKA destekli projenin Konak Best Western Otel'de yapılan tanıtımında yaptığı konuşmada, Türkiye'de geniş coğrafyada yetişebilen sakız ağacının, özellikle Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar bölgesinde verimli olduğunu kaydetti. Dekara 40-50 ağaç dikilmesi halinde, 3-4 bin liralık ekonomik kazanç sağlanabildiğini belirten Çiftçi, bunun diğer tarım ürünlerine göre daha kazançlı olduğuna dikkati çekti. Çiftçi, en iyi gelişimini İzmir'de yapan ağacın ekonomiye kazandırmak amacıyla İZKA desteğiyle proje başlattıklarını ifade ederek, "Yaklaşık 84 bin liralık projeye yüzde 75 oranında İZKA desteği var. Genel hedefi, ekonomik anlamda değerli olan damla sakızı üretiminin ülkemize yeniden kazandırılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu amaçla, örnek bir sakızlık kuruldu. Çeşme Çiftlikköy'de orman alanı içinde kalan Kasım ayında 13 bin metrekare alana sakız ağaçlarından alınan çeliklerle sakızlık kuruluyor. Çiftçi eğitimleri yaparak, fidan yetiştirme tekniği, dikkat edilecek konular anlatılıyor. Sakızın yayıldığım alanları takip edeceğiz, sakız konusunda farkındalık yaratma adına broşür ve afiş bastırıp, dağıtılıyor." şeklinde konuştu.
Sakız ağaçı konusunda yapılanları aktaran Orman Yüksek Mühendisi Nadire Albayrak Bakmaz da projenin detayları, köylüler yaptığı görüşmeler hakkında bilgiler verdi. Bakmaz, 10 dönümlük projeyi 13 dönümlü arazide çelikleme ile kam sonu itibariyle başlatıklarını şubat-mart aylarında da tekrar ekim yapılacağını belirterek "Gayemiz damla sakızı ağacının farkındalığına dikkati çekmek." dedi.