Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz Projesi

AMASYA - TEMA Vakfı Merzifon Şube Başkanı Kadir Acar, "Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz Projesiyle sakız ağacını herkes tanıyacak" dedi.

Acar, yaptığı açıklamada, TEMA Vakfı'nın bir sakız firması ile birlikte yürüttüğü proje kapsamında 3 bine yakın sakız ağacı fidan dikimi yapıldığını ve çok sayıda ağacın da rehabilite edilerek canlandırıldığını belirtti.

Sakız ağacının binlerce yıllık bir geleneği peşinden sürükleyen özel bir ağaç türü olduğunu vurgulayan Acar, şunları kaydetti:

"Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz Projesi kapsamında Çeşme yarımadasındaki sakız ağaçları rehabilite edilerek canlandırıldı. Bunun yanı sıra bugüne dek 3 bine yakın fidan dikimi yapıldı. Önümüzdeki dönemde de klonlama yöntemiyle ağaçlar güvence altına alınarak yok olma tehlikesi bertaraf edilerek, verimlilikleri artırılacak. Ekonomik değeri doğaya katkıları, sakızı ve insanlarla olan gönül bağıyla sakız ağacı çok çok özel bir tür. Bu toprakların ve kültürümüzün bir mirası olarak değerlendiriyoruz. Klonlama bugün birçok alanda kullanılan bilimsel bir yöntem. Çeşme yarımadasındaki alanda verimi yüksek sakız ağaçlarından alınan aşı kalemleriyle yeni fidanlar aşılayacağız. Üretilen aşılı fidanlar araziye dikilecek ve verimli sakızlıklara dönüşecek."

Projenin 2008 yılında başlatıldığını ve 2016 yılına dek süreceğini ifade eden Acar, proje ile yok olmaktan kurtarılacak olan sakız ağaçları ile ilgili farkındalık oluşturarak herkes tarafından bu özel ağaç türünün tanınmasının hedeflendiğini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile