Salbaş'ta Üçüncü Zeytinyağı Fabrikası Açıldı

Salbaş'ta Üçüncü Zeytinyağı Fabrikası Açıldı

Adana'nın merkez ilçesi Çukurova'ya bağlı Salbaş Mahallesinde üçüncü zeytinyağı fabrikası hizmete girdi.

Emekli olduktan sonra zeytinyağı fabrikası kurmayı düşündüğünü ifade eden Abdullah Sezenbay, "Eşimle Hatay'da bir zeytinyağı fabrikasını gezerken, fabrika kurma düşüncemiz daha da olgunlaştı ve emekli olarak Salbaş'a geldik. Önce zeytin bahçemizi kurduk. Daha sonra da fabrikayı hizmete girdirdik. Günlük 40 ton zeytin işlemeli fabrikamızda ayda 120 bin ton zeytini yağa dönüştürebiliyoruz" dedi.
Sağlık iksiri olan zeytin dikiminin Adana'da arttığını, gelecekte Gemlik'i de geçeceğinin kaydeden Sezenbay, "Zeytin Akdeniz kıyısının bitkisi olmasına karşın ilimizde son yıllarda önem verilen bir bitkidir. 1999 yılında 413 bin153 adet olan zeytin varlığımız 2003 yılında 847 bin 940 adete çıkmıştır. Kuru alanlarda diğer ürünlerin riskinden dolayı 2004 yılından sonra ise talep patlaması yaşamaktadır. Buna paralel olarak zeytinyağı fabrikası da artmaktadır" dedi.
Sezenbay, zeytinyağının yararları konusunda ise şunları söyledi:
"Zeytinyağı, vücut için gerekli ancak sentez edilemeyen temel yağ asitleri ile sadece yağda eriyebilen E vitamininin kaynağını oluşturması ve yüksek kalori değerinin yanı sıra, meyve suyu gibi naturel tüketilebilen tek yağ olma özelliği ve kendine has renk, koku, tat ve aromasıyla insan beslenmesinde çok önemli bir konuma sahip. Zeytinyağının başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere sindirim sistemi, kemik yapısı, beyin ve sinir dokuları üzerinde çok önemli fonksiyonları bulunuyor. Zeytinyağı kalp-damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kolesterolün, damar tıkanıklığına yol açan ''LDL'' bileşenini azaltıcı rol oynarken, yararlı ve koruyucu olan ''HDL'' bileşenini değiştirmez. Bu özelliği ile kalp sağlığı açısından en uygun yağdır. Kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma riskini azaltır. Zeytinyağı sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitlerini azaltarak gastrit veya düodenal ülserlere karşı koruyucu bir rol oynar. Zeytinyağı safra salgısını canlandırıcı, safra kompozisyonunu düzenleyici ve safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı özellikler nedeni ile safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur. Bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır ve bağırsaklardan geçişi düzenleyici özelliği vardır. Tüm yağlar arasında en dengeli kimyasal pozisyona sahip olduğundan kemik mineralizasyonunun iyileşmesini sağlar ve normal kemik gelişimine yardımcı olur. Ayrıca yeni doğmuş bebeklerde 6/1 oranında gerekli olan linoleik-linoleik asit oranı zeytinyağında optimum seviyede olduğundan, bebek bekleyen ve emziren annelerin beslenmesinde en uygun yağdır. Zeytinyağı aynı zamanda dokuların yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile