Salça Üretiminin Yeni Üssü İzmir

Salça Üretiminin Yeni Üssü İzmir

Kar edemeyen pamuk üreticilerinin domatese yönelmesi, salça fabrikalarının torbalı, ödemiş ve tire'ye kaymasına yol açtı.

Ağırlıklı olarak Güney Marmara Bölgesi’nde üretim yapan salça fabrikaları, başta Torbalı olmak üzere İzmir ilçelerine kaymaya başladı. Fabrikaların bulunduğu bölgelerde toprağın asitlenmesinin yanında, kar edemeyen pamuk üreticisinin sebze üretimine yönelmesi sonucu Tat, Tukaş, Deneks ve Doğuş gibi salça üreticisi firmaların yeni merkezi, Ege Bölgesi oldu.

ÇAY  VE  ŞEKER DE ÜRETİLİYOR

Torbalı’ya 2007 yılında fabrikasını taşıyan Koç Grubu bünyesindeki Tat Konserve, 5 milyon dolarlık yatırımın gerekçesini ‘İzmir ve çevresinde yüksek domates arzı bulunması yanında, ürünün kalitesi ve erken hasat yapma olanakları” olarak açıklanmıştı. Tat Konserve’den bir yıl sonra Doğuş Çay 15 milyon dolarlık yatırımla salça pazarına Ödemiş’teki Tunçsan Fabrikası’nı alarak girdi. Doğuş Salça’nın yanı sıra çay ve şekerin de üretildiği tesislerde organik salça üretimi de sözkonusu. Manisa Turgutlu’da bulunan fabrikasını ‘büyüme ve genişleme olanaksızlığı’ nedeniyle Torbalı’ya taşıyan Tukaş ise, kararını geçen ay kamuoyuna duyurdu ve Turgutlu Fabrikası’nda çalışan personeli de Torbalı’ya taşıdı.

TORBALI ÇOK MEMNUN

Yaklaşık 20 bin tonluk kapasitesi ile Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracata yönelik üretim yapan Deneks Gıda da, üretim ağırlığını Balıkesir Ovaköy’deki fabrikasından Tire’ye kaydırdı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Behçet Çınar, salça fabrikalarının bölgelerine taşınmasında en önemli etkenin verimli topraklar olduğunu söyledi. Çınar, Torbalı, Tire ve Ödemiş’te yapılan, istihdam yaratan ve ilçelere katma değer sağlayan her türlü yatırımın kendilerini sevindirdiğini belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile