Abdi Ibrahim Otsuka Medikal Direktörlügü, Kovid-19 salgini nedeniyle uygulanan karantina dönemlerinin bir sonucu olarak ergenlerde olusan anksiyete, panik ve endise gibi ruh sagligi sorunlarinda artis olabilecegine dikkati çekti.
Abdi Ibrahim Otsuka (AIO) Medikal Direktörlügü'nden yapilan açiklamaya göre, bulasici hastaliklar sadece bireylerin fiziksel sagligini etkilemekle kalmayip, ayni zamanda nüfusun psikolojik sagligini olumsuz etkiliyor. Kovid-19 salgininda zorunlu ev izolasyonu aile içinde iliskilerin gerilmesine ve olumsuz sonuçlarin olusmasina neden oluyor. Evde kalmak ergenleri sosyal açidan zorlarken, saldirgan, yikici dürtülerle bas basa kalmalarina sebep oluyor.
Salgin öncesinde ve sirasinda üniversite ögrencileriyle yapilan bir arastirmanin sonuçlari, genç nüfusta görülen anksiyete ve depresyon oranlarinin son bir yilda yüzde 30’lardan yüzde 60'lara yaklasik iki kat artigini gösterdi.
- Karantina ergenlerin ruh sagligini olumsuz etkileyebilir
Açiklamada, Kovid-19 salgini ve tam kapanmanin, ergenlerin ruh sagligi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduguna dikkat çekilirken ergenlerin psikolojik açidan tam kapanma dönemlerini saglikli atlatabilmeleri için psikiyatrik destege ihtiyaç duyabilecekleri uyarisinda bulunuldu. Bu nedenle kapanma dönemlerinde saglik sisteminin bu destegi vermek üzere yapilandirilmasi gerektigine isaret edildi.
AIO Medikal Direktörlügü, salgin döneminde ergen psikiyatrik bozukluklarinin arastirilmasinin gerekliligine Kaliforniya Üniversitesi’nde yapilan arastirma sonuçlariyla gösteriyor.
Arastirma gençlerin salgindan sanildigindan çok daha fazla etkilendigini ortaya koyuyor. Kâr amaci gütmeyen FAIR Health tarafindan yapilan çalismada, incelenen 13-18 ve 19-22 iki farkli yas grubunda, pandemi döneminde 2019 yili ile kiyaslandiginda gençlerde psikolojik destek almak için yapilan basvurularda ciddi artis gözlemlendigi belirtiliyor. Psikolojik destek basvurulari ile birlikte 2020 yilinda dünyada oldugu gibi Türkiye’de de salginin etkisiyle antidepresan kullaniminin arttigina isaret eden AIO Medikal Direktörlügü, antidepresan satislarinin son bir yilda Türkiye'de yüzde 9,6 yükselis kaydettigine dikkati çekiyor.
Ergenlik döneminde birçok duygusal ve fiziksel degisiklik devam etmekte oldugu için, salgin hastalik ve zorunlu olarak evde kalmanin birçok soruna neden olabilecegi vurgulanan açiklamada, salgin döneminde ergen davranislarinda yasanabilecek degisiklikler hakkinda su bilgilere yer verildi:
"Bazi ergenler böyle bir sorun oldugunu tamamen inkâr edebilirler ve hayatlarinda hiçbir degisiklik yapmayi kabul etmeyebilirler. Bilimsel çalismalar, ergenlerde pandemi döneminde somatik yakinmalarin arttigini, fiziksel aktivitenin azaldigini, yalnizlik duygusunu, depresyonu, kaygi belirtilerini ve madde kullaniminda artis oldugunu, ekran basinda kalma sürelerinin uzadigini ve üretkenligin düstügünü gösteriyor. Uzaktan egitim ve daha az hareket etme nedeniyle bozulan uyku düzeni de bu sürecin daha zor geçmesine neden olabiliyor. Özellikle anksiyete ve depresyona egilimleri de varsa, uykusuzluk çok ciddi bir problem olabiliyor. Belirsizligin hâkim oldugu salgin hastalik sürecinde, ergenler en çok kendilerinin ve yakinlarinin hastalanmasindan ve ölümünden endise duyuyor."
- Ruh sagligi destegi için saglik sistemi uyarlamalari gerekli
Salgin sürecinde kisileri psikolojik açidan daha savunmasiz birakan bir diger önemli etkenin ayrimcilik ve damgalama konusu oldugu belirtilen açiklamada, kendilerinde, aile üyelerinde veya tanidiklarinda Kovid-19 pozitif çikanlarin, saglik çalisanlarina benzer biçimde daha fazla ayrimciliga veya damgalanmaya maruz kaldigi görüldügüne dikkati çekiliyor.
AIO Medikal Direktörlügü, Kovid-19 salgini ve izolasyon sürecindeki psikolojik sorunlar ile bas etmek için genel saglik politikalari dogrultusunda uygulanabilecek bazi stratejilerin de belirlenmesini önemli görüyor. Açiklamaya göre, psikolojik sorunlar ile bas etmekte uygulanabilecek stratejiler söyle: "Bilgi kaynaklarinin dogrulugu ve bu kaynaklara erisimin saglanmasi, kisilerin sosyal desteginin artirilip zenginlestirilmesi, hastaliga dair damgalama ve ayrimcilik sorunlarinin önüne geçilmesi, güvenli kosullar altinda günlük aktivite ve islerin devamliliginin saglanmasi ve erisilebilir psikolojik destek kaynaklarinin bulunmasi"
Toplumda ve ailede ergenlerin çocuklar kadar destege ihtiyaç duymadigi yanilgisi görülebildigi belirtilen açiklamada, "Ergenlerde bilissel gelisim becerileri incelendiginde, ergenlerin ben-merkezci olduklari ve yenilmez olduklarini düsünmeleri, ergenlerin daha fazla risk alma davranisi göstermesine neden oluyor. On-on sekiz yas arasi ergenlerle yapilan arastirmalara göre, ergenin özerklik arayisi içinde olmakla birlikte ailesi ile bagliligini sürdürmek istedigini; özellikle güvenlik ve saglik konularinda ebeveyn otoritesini kabul etme egilimini gösterdigini ortaya koyuyor." ifadelerine yer verildi.
Açiklamada salgin döneminde ergenlerle kurulan iletisimde durumun önemi ve ciddiyetinin vurgulanmasi belirtilirken ergenlerin akran iliskilerini saglikli bir sekilde devam ettirmesi için gerekli kosullarin saglanmasina da dikkati çekildi Salginda teknolojik araçlarla sosyal iliskilerin devam ettirilmesinin ergenler için büyük önem kazandigi vurgulanirken, ebeveynlerin de bu konuda kontrollü bir sekilde ve biraz daha anlayisli davranmasinin faydali olacagina isaret edildi.
Salgin, Ergenlerde Ciddi Psikolojik Dalgalanmalara Yol Açabilir
Abdi Ibrahim Otsuka (AIO) Medikal Direktörlügü: 'Bulasici hastaliklar sadece bireylerin fiziksel sagligini etkilemekle kalmayip, ayni zamanda nüfusun psikolojik sagligini olumsuz etkiliyor' 'Evde kalmak ergenleri sosyal açidan zorlarken, saldirgan, yikici dürtülerle bas basa kalmalarina sebep oluyor'.