Salgın sonrası Türkiye için büyük fırsat!

Salgın sonrası Türkiye için büyük fırsat!

Koronavirüs salgını ile değişen ticaret yapısıyla Çin'den kayacak taleplerin Türkiye için avantaj olduğu ileri sürülüyor.

Salgın sonrası Çin'e bağımlı kalmak istemeyen Avrupa, alternatif üretim üssü arayışıyla yönünü Türkiye'ye çevirebilir.

Salgın süresince Türkiye'de üretimin durmaması bir çok açıdan ülkeyi ön plana çıkardı. 

Koronavirüs salgınıyla beraber internet alışverişine talep arttı. Online satışa yönelen şirketler avantajlı olacak.

TÜRKİYE ÇİN'DEN KAYAN TALEBİ ÇEKEBİLİR

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) ülkelerin ihracat potansiyellerine göre belirlediği 'Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi'nde (RCA), Türkiye 189 ürünle ilk sırada yer aldı. EBRD Başkanı Suma Chakrabarti, Türkiye'nin küresel tedarik zincirinde Kovid-19 sonrası oluşan yeni dinamiklerden en çok yararlanacak ülkelerden biri olduğunu, Çin'den kayan tedarik zincirlerinin merkezinin Türkiye olacağını açıkladı. 

CHAKRABARTI: 'TÜRKİYE'SİZ EBRD DÜŞÜNÜLEMEZ'


Suma Chakrabarti, 'Türkiye'siz bir EBRD düşünülemez. Yatırımlarımızın toplam hacmi 320'ye yakın projede 12.6 milyar euro seviyesinde' dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenlerinin yeni tip salgının ekonomik etkilerine ilişkin hazırladığı raporda,Türkiye'nin krizlere karşı direnç kazandığı, pandemi sürecinde de 
Avrupa'nın üretim üssü olmayı hedeflemesi gerektiği ifade edildi.

GEÇMİŞTEKİ KRİZLER DİRENÇ KAZANDIRDI

Raporda yaşanan salgının maliyetini net olarak öngörmenin mümkün olmadığı belirtilerek, 'Ekonomik faaliyetlerin tamamıyla durmaması, ülke ekonomisi açısından bir avantaj teşkil etmekle beraber, kısmen yavaşlamasıyla da GSYH açısından belirli oranda azalmanın kaçınılmaz olduğunu söylemek mümkün. Özellikle üretim sürecinin devamlılığının sağlanması üzerine atılan adımlar, üreticiyi desteklemek üzere alınan kararlar bu noktada önem arz ediyor' ifadelerine yer verildi..

ŞİRKETLER ONLİNE SATIŞA YÖNELMELİ

Raporda salgın döneminde yapılan kamu harcamalarının tolere edilebileceği, özel sektöre de bazı kolaylıklar sağlanması gerektiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: 'Özel sektör açısından da hızlı bir tedbir ve uygulama sürecine girilmeli. Özellikle internetten satış ve faaliyet alanına sahip olmayan işletmelerin, bu süreçten zarar görmeden ya da tam anlamıyla kapanma yoluna girmeden çıkabilmeleri açısından online zeminlerde varlık göstermelerine yönelik bir dizi düzenleme yapmaları ve hızla uygulamaya geçmeleri gerekiyor.'























Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile