Salkim Güvesiyle Japon Tuzakli Mücadele

Salkim Güvesiyle Japon Tuzakli Mücadele

Manisa’nin Sarigöl ilçesinde baglarda rekolte kaybina yol açan ’Salkim güvesi’ zararlisina karsi ’Japon Tuzagi’ adi verilen yöntemle önlem alinmaya baslandi.

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümlerinin yetistirildigi Sarigöl’de, baglarda rekolte kaybina yol açan ’Salkim güvesi’ zararlisina karsi ’Japon Tuzagi’ adi verilen Feromon tel ve kapsüllerin üzüm asmalarinin çubuklarina takilmasina baslandi.

Sarigöl ve çevresinde son yillarda giderek yayginlasan yeni farkli teknoloji ile üzüm baglarinin salkim güvesine karsi feromon tel ve kapsüllerle mücadelenin basladigini belirten üzüm üreticisi Ahmet Tosun, "Salkim güvesine önlem olarak, feromon tel ve kapsüller ile mücadele baslattik. Salkim güvesi için kullanilan feromon tel ve kapsüllerin üzerinde kapli olan maddenin kokuyla zararli kelebeklerin disisi ile erkegi birbirlerini bulamiyor ve çiftlesme olmadigi için üründe zarara yol açan yumurtlama olayi gerçeklesmiyor. Bu teknolojiye üzüm üreticilerimiz ’Japon tuzagi’ , ’Feromon Tuzagi’ ya da ’Altatici tuzagi’ denilmekte. Bu sistem çok yararli olmakta ancak feromon sistemi yapan bagin komsulari da ayni uygulamayi yaptiklarinda uygulama daha basarili sonuçlar veriyor." dedi.

Salkim güvesi için, baglarina takilan tel veya kapsül feromom sitemindeki uygulamayi anlatan Tosun sunlari söyledi: "Bir dekarlik üzüm bagina asmalarin ilk asmadan baslanarak dörder atlamali olarak dekara 45 adet salkim güvesinden korumak için feomon tel koymaktayiz. Bagin çevresindeki siralara daka siki koruyucu tel koymaktayiz. Bu yil üzüm baglarinda kullanilan teknoilojij tel için dekarda 70 TL devlet destegi verilecek.’’ dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile