'Saltuklu Kadin Hükümdari Mama Hatun' Edebiyat Fakültesinde Konusuldu

'Saltuklu Kadin Hükümdari Mama Hatun' Edebiyat Fakültesinde Konusuldu

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafindan “Saltuklu Kadin Hükümdari Mama Hatun ve Eserleri” baslikli bir konferans düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonunda gerçeklestirilen ve konusmaci olarak Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Canan Parla’nin yer aldigi seminere, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erol Altinsapan, Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Bedia Yelda Uçkan ve ögrenciler katilim gösterdi. Konferansta Mama Hatun ve Saltuklular hakkinda önemli noktalara deginen Prof. Dr. Canan Parla sunlari aktardi:

Prof. Dr. Parla: “Mama Hatun, döneminin savas alaninda komutanlik yapan ilk ve tek kadin hükümdaridir”

“Melike Mama Hatun, Malazgirt Zaferi’nin (1071) hemen ardindan fethedilen Erzurum ve çevresinde kurulan Saltuklu Devleti’nin besinci hükümdari II. Izzeddin Saltuk’un kizidir. Tarihi belgelerden, babasindan sonra basa geçen kardesi Nasireddin Muhammed’in ardindan tahta çikan Melike Mama Hatun’un, baslangiç ve bitis tarihleri tespit edilemeyen hükümdarliginin 10 yillik (1191-1201) süreci kapsadigi anlasilmaktadir. Çaginin her güçlü ve muzaffer hükümdari gibi, komuta ettigi ordusuyla savasa giden Mama Hatun, Selçuklu Çagi Türkiye’sinin savas alaninda komutanlik yapan ilk ve tek kadin hükümdaridir. Ülkesinin imarina ve iktisadî kalkinmasina yönelik planli çabalariyla dikkati çeken Melike Mama Hatun ayrica kurdugu yeni yerlesimle Türkiye’nin ilk kadin kent planlayicisi olarak da öne çikmaktadir. Mama Hatun Kervasarayi, kuzeyde Trabzon Limani, doguda Erzurum ve Tebriz üzerinden tarihi ipek yolu, güney ve bati yönlerde Anadolu’nun önemli kervan yollari ve ticari merkezleriyle baglantilidir. 12. yüzyilin sonuna tarihlenen bu kervansaray, mekânlarinin islevselligi ve gelismis mimari kurulusuyla dikkat çeker. Melike Mama Hatun’un sagliginda kendisi için yaptirdigi türbesinin mimari özellikleriyle Anadolu’da bir baska benzeri yoktur. Ayrica Türkiye’nin ilk kadin hükümdari olan Melike Mama Hatun’un anit mezarinin da Türk anit mezarlari içinde çok özel bir yeri bulunmaktadir.”

Seminerin sonunda Prof. Dr. Bedia Yelda Uçkan tarafindan Prof. Dr. Canan Parla’ya çiçek takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile