MEHMET FATİH ASLAN - Türkiye'de safkan Arap yarış atlarının yetiştirildiği en önemli yerlerin başında gelen Şanlıurfa'daki Suruç Ovası'nda, şampiyon adayı taylar çekirdekten yetiştirilerek yarışlara özenle hazırlanıyor.
Suruç Ovası'nda yüzlerce ailenin geçimini sağladığı Arap atı yetiştiriciliği, Osmanlı döneminden kalan kültür ve geleneğin devamı olarak da yaşatılıyor.
Osmanlı döneminde Arap atı yetiştirme merkezlerinden biri olan ilçedeki aileler, önemli ekonomik getiri sağlayan yarış atı bakımını günümüzde de sürdürüyor.
Küçük büyük yaklaşık 150 çiftliğin bulunduğu ovada, çeşitli sebeplerle yarışlardan ayrılan şampiyon aygır ve dişi atlar çiftleştirilerek, yeni şampiyon adayı taylar elde ediliyor.
Annelerinin yanında özel bakımla adeta bir bebek gibi büyütülen taylar, yine özel eğitimlerle yarışlara hazırlanıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, ilçenin Arap ülkeleriyle olan yakınlığından dolayı, Arap yarış atı yetiştiriciliğinde önemli bir merkez haline geldiğini söyledi.
Özellikle uzun mesafeli yarışlarda Arap atlarının daha dayanıklı olmasının ve uygun iklim şartlarının bölge halkını Arap yarış atı yetiştirmeye sevk ettiğini belirten Yahlizade, 'İlçede yaklaşık bin 500 yarış atı mevcut. Bunların bir kısmı dişi damızlık, bir kısmı aygır, bir kısmı ise şampiyon adayı taylardır.' dedi.
- Bebek gibi bakılıyorlar
Taylara doğuşundan itibaren adeta bebek gibi bakılmaya başlandığını kaydeden Mehmet Murat Yahlizade, şöyle devam etti:
'Yetiştiriciler yeni doğan taylara bir bebek gibi bakıyorlar. Tayların daha iyi beslenmesi için annelerine kuru üzüm, kuruyemiş, ceviz ve ballı karışımlar veriliyor. Bunun yanında korunga, fiğ, yonca gibi protein değeri yüksek yemler verilerek, annelerinin tayları daha iyi beslemeleri sağlanıyor. Tayların günde 3 kez temizliği yapılmaktadır. Taylar hava durumuna göre anneleriyle birlikte dışarı çıkartılarak gezdiriliyor. Terledikleri zaman bakıcılar tarafından havlularla siliniyorlar. Tabii taylarla herkes ilgilenemiyor, özel kişiler ilgileniyor. Tay ile bakıcısı arasında duygusal bir ilişki mevcut oluyor. Tay, bakıcısına daha yakınlık gösteriyor ve tanıyor. Yine tayların ilaçlamaları yapılıyor ve bu ilaçların organik olmasına dikkat ediliyor.'
- Çiftliklerde eğitimleri tamamlanıyor
Yarış atı yetiştiricisi Engin Şimşek de Arap atı yetiştiriciliğinde ilk akla gelen yerin Suruç olduğunu belirtti.
Suruç Ovası'nın sıcak bir bölge olması nedeniyle Arap atları için ideal bir ortam sunduğunu aktaran Şimşek, 'Tayları bebek gibi büyüttükten sonra 2,5 yaşında bineğe alıştırıyoruz. 3 yaşına geldiğinde de hipodromlarda bizi temsil etmeye başlıyor. Özellikle iyi bir yarış atının yetişmesi için iklim şartları ve iyi bir bakım çok önemlidir. Kaliteli soya sahip taylar, iyi bakım ile çok iyi birer yarış atı olmaktadırlar.' diye konuştu.
Engin Şimşek, yetiştirdikleri tayların başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ'daki yarışlarda boy gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Celal Yıldız ise kaliteli at yetiştirmek için Türkiye'nin en iyi seyisleriyle çalıştıklarını, tayların bu sayede yarışa daha iyi hazırladıklarını anlattı.
Şampiyon Adayı Taylar 'Çekirdekten' Yetiştiriliyor
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yetiştirilen safkan Arap yarış atları, çiftliklerde özel eğitimlerden geçirilerek hipodromlara hazırlanıyor Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yahlizade:'Yetiştiriciler yeni doğan taylara bir bebek gibi bakıyorlar. Tayların daha iyi beslenmesi için annelerine kuru üzüm, kuruyemiş, ceviz ve ballı karışımlar veriliyor' Yarış atı yetiştiricisi Şimşek:'Tayları bebek gibi büyüttükten sonra 2,5 yaşında bineğe alıştırıyoruz. 3 yaşına geldiğinde hipodromlarda bizi temsil etmeye başlıyor'