Festivale Türkiye'nin yanısıra Ukrayna, Sırbistan, Rusya, Romanya, Polonya, Kuzey Osetya, Moldova, Makedonya, Gürcistan ve Bulgaristan'dan gelen halk dansları topluluklarından 15 ekip katılıyor. Festivalin finali 28 Temmuz akşamı yapılacak.
Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen dansçılar, meydanı karnavala çevirdi. Protokol ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalin açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yapılan konuşmalarla başladı.
Kültürler arası iletişime ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun'da 1970'den buyana fuar günlerini hatırlayanlarınız bilirler. 20 Temmuz gibi Samsun'da fuarlar organize olurdu ve fuarların belli aşamasında sonra zenginlik katma adına Halk Dansları Festivali organize edildi." dedi.
Başkan Yılmaz, "Uluslar arası Halk Dansları Festivali 1980'da başlayan bir organizasyondur. 90'lı yıllarda devam ettirilme konusunda sıkıntılar yaşandı fakat biz yönetime geldiğimizden bu yana 11 yıldır bütün gücümüzle bu güzel geleneği devam ettiriyoruz. Bizim çocuğumuz gibi olan halk dansları ekiplerini davet edip onları misafir ediyoruz. Folklorun halk dansların güzelliklerini şehrimiz insanına yansıtıyorlar." diye ifade etti. Konuşmaların ardından 11 ülkeden katılan 15 ekibi sırasıyla gösteri yaptı.
Rusya ekibinin nefes kesen halk oyunu gösterisi ise Samsunlulardan büyük alkış aldı.
Burada gösteriler yapan dansçılar, daha sonra kortej halinde gösteri yaparak 19 Mayıs Bulvarı, İstiklal Caddesi'nden Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.
Türkiye'nin uluslararası sahada düzenlediği ilk halk dansları festivali olma özelliğini taşıyan festivalde dans ekipleri, her akşam saat 20:00'da Yaşardoğu Kapalı Spor Salonu'nda gösteri yapacak. Yapılan halk gösterilerinin ardından 28 Temmuz akşamı final gerçekleştirilecek.