Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde 6-8 Eylül tarihleri arasında yapılan ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katıldığı TKB Samsun Buluşması’nda, TKB ve ÇEKÜL’ün desteğiyle yapılan ‘Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma Analizi’ sonuçları açıklandı. Çalışmaların sosyal ve ekonomik etkilerini ortaya koymak üzere yapılan ankette, şehirlerde yürütülen tarihi kültürel miras çalışmalarına vatandaşın, esnafın ve ziyaretçilerin nasıl yaklaştığı öğrenildi. İPSOS Sosyal Araştırmalar Merkezi’nce bin 524 vatandaş ve 546 esnaf üzerinde yapılan ankette, tarihi miras çalışmalarını bölge esnafının, vatandaşın ve ziyaretçilerin nasıl değerlendirdiği ölçüldü.
Buna göre, tarihi kültürel miras çalışmalarına karşı algı, bilgi ve bilinç düzeyi en yüksek şehir Bursa çıktı. Bursa Hanlar Bölgesindeki esnaf ve halkın yüzde 69’u, Hisar bölgesindeki halkın ise yüzde 70’i çalışmaları olumlu bulduğunu belirtti.
Bölge esnafının yüzde 81’i, bulundukları yerde faaliyet göstermelerinde en büyük etkeninin restorasyon, sağlıklaştırma gibi tarihi miras çalışmaları olduğunu belirtti.
Yüzde 90’a yakını da bu çalışmaların sürmesi halinde ekonomik olarak daha iyi duruma geleceklerine inandıklarını vurguladı.
Anketin yapıldığı diğer şehirlerde, çalışmalara olumlu bakanların oranının yüzde 40’ı geçmemesi, Bursa’daki çalışmaların hem halka çok iyi anlatıldığı, hem de vatandaşın mağduriyetinin ortadan kaldırıldığı şeklinde yorumlandı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin kısa bir süre önce hayata geçirdiği kültür merkezinde düzenlenen TKB Buluşmasında, anket sonuçlarını ve tarihi miras alanında karşılaşılan sıkıntıları değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bir işi anlatmanın, en az o işi en yapmak kadar önemli olduğunu söyledi.
Yaklaşık 8 yıldır bu alanda yoğun çalışma yürüttüklerini belirten Altepe, “Tarihi miras konusu çok dikkatli, titiz yürütülmesi gereken bir alan. Aslında bir yönüyle az parayla en çok iş yapabileceğiniz bir alan. Çünkü modern binalar yapmak daha pahalı ve anlamı tarihi eser gibi değil. Yeni bir kültür merkezinin neredeyse granit kaplamalarının parasına, bir tarihi eseri restore ederek kültür merkezi yapabiliyorsunuz” dedi.
Tarihi miras çalışmalarının, popülaritesi yüksek işlerden olduğunu da belirten Altepe, ilçe belediye başkanlığından büyükşehir belediye başkanlığına geçişte bu hizmetlerinin çok etkili olduğunu söyledi.
Altepe şu bilgileri verdi;
“Bu alanda bir şeyi yapmak 4,5 ay, anlatmak 4,5 yıldır. Biz kent merkezinde bir yolu tarihi aksa uygun olarak 4,5 ayda yayalaştırdık. Ama bunun olumlu sonuçlarını halka ve esnafa 4,5 senedir anlatıyoruz. Bu tarz işlere karşı çıkanların temel korkusu, zarara uğrama endişesidir. Bunun böyle olmayacağını açık açık anlatmak gerekiyor. Düzenlenen bir sokakta veya restore edilen bir handaki bir dükkanın değerinin bir anda ikiye üçe katlandığını göstermek lazım. Elbette önceki yıllarda devletin ve belediyelerin hatalı ve uzun süren uygulamaları oldu. Mesela Bursa’da daha önce bir hanın restorasyonu tam 19 yıl sürdü. Bu durum ilk başlarda bizi çok zorladı. Ne zaman ki işlerin verilen sürede ve kalitede bittiği görüldü, ondan sonra herkes ‘gelin bizim hanı da restore edin’ demeye başladı.
Tabii, insanların değişime karşı verdiği direnci de dikkate almak gerekiyor. Çünkü tarihi bölgelerdeki değişiklik talepleri hemen kabul görmüyor”.
TKB’ye üye 400 civarında belediyeden temsilcinin katıldığı toplantıda, Bursa’daki çalışmaların model olması istendi. TKB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Bursa’nın hem müzecilik, hem de restorasyonlar konusunda yakından takip edilmesi gerektiğini, bu alanda Bursa’dan çok şey öğrendiklerini, yurt dışı ilişkiler konusunda da Bursa’nın çok başarılı olduğunu dile getirdi.
TKB Samsun Buluşması’nda Bursa’ya iki de özel görev verildi.
Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya bölgelerine açılmayı planlayan Tarihi Kentler Birliği (TKB), Trakya ve Balkan ülkeleriyle ilişkileri yürütmek üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni görevlendirdi. Önümüzdeki süreçte TKB’nin bu coğrafyayla olan ilişkileri Bursa üzerinden yürütülecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bir diğer özel görevi ise, Türksoy ve Kültür Bakanlığı ile birlikte Türkçe konuşulan coğrafyalarla ilişkileri yürütmek oldu. Toplantıya katılan Kültür Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda, önümüzdeki günlerde bu coğrafyayı kapsayan faaliyetler başlatılacak.
İki gün süren TKB Samsun Buluşması, şehircilik konularındaki bildirilerin sunulması ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında Samsun Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan Kent Müzesi ve diğer çalışmalarının incelenmesiyle son buldu.
Samsun’a Bursa Damgası
Tarihi kültürel miras alanında 2013 yılında yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere Samsun’da toplanan Tarihi Kentler Birliği (TKB), bu tür çalışmaların Türkiye genelinde en fazla kabul gördüğü şehrin Bursa olduğunu açıkladı.