Samsun Büyüksehir Enerjisini Günesten Alacak, 420 Milyon TL Kasada Kalacak

Samsun Büyüksehir Enerjisini Günesten Alacak, 420 Milyon TL Kasada Kalacak

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, kurulum çalismalari süren toplam 67.7 MW’lik 3 günes enerji santralinin (GES) devreye alinmasiyla belediyenin tüm enerji giderlerinin buralardan karsilanacagini, yilda enerjiye harcadiklari 420 milyon TL’nin de belediyenin kasasinda kalacagini söyledi.

Enerji birim fiyatlarindaki yüksek maliyetleri azaltmanin yani sira kentteki toprak, hava, su kirliligini minimuma indirmeyi hedefleyen Samsun Büyüksehir Belediyesi, yenilenebilir enerji yatirimlarini sürdürüyor. Büyüksehir Belediyesi, Ladik ilçesinde yapimini sürdürdügü 45 MW’lik GES insaatini 2024 Nisan ayinda tamamlamayi hedefliyor. Vezirköprü ilçesinde 20 MW’lik GES yapmayi planlayan Büyüksehir Belediyesi, Yabancilar Çarsisinin çatisina da 2.7 MW’lik GES kurdu. Üç proje tamamlandiginda belediye toplam 65 MW’lik GES’lere sahip olacak ve ihtiyaci olan tüm elektrigi üretir hale gelecek.

“420 milyon TL kasada kalacak”

Ladik’te tamamlanmasina kisa bir süre kalan GES’in yani sira Vezirköprü’de de GES projesine baslayacaklarini açiklayan Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Elektrik tüketimlerimizde mahsuplasma diye bir yetkimiz var. Su anda Ladik’te 45 MW gücünde GES’i 2024 Mart-Nisan aylarinda tamamlayacagiz. Yeni bir proje çalismasi daha baslattik. Vezirköprü’ye de 20 MW’lik yeni bir GES insa edecegiz. Büyüksehir Belediyesinin ihtiyaci olan tüm elektrigi üretir hale gelecegiz. Belediye olarak elektrik için daha para ödemeyecegiz. Su anda elektrik giderlerine yilda 420 milyon TL para ödüyoruz. GES projelerimiz bittiginde yilda 420 milyon TL’miz kasada kalacak. Nisan ayinda Ladik GES devreye alindiginda ilk etapta 280 milyon TL her yil kasamizda kalacak” dedi.



Yabancilar Çarsisi’nin çatisindan günde bin 500 haneye yetecek elektrik üretilecek

Büyüksehir Belediyesi tarafindan Yabancilar Çarsisi’nin 19 bin metrekare büyüklügündeki çatisina günes enerji santrali(GES) kuruldu. 2.7 MW güce sahip GES ile bin 500 hanenin tüketimine denk gelen elektrik üretilecek. Çarsiyi onarip, modern bir hale kavusturduktan sonra çatidan elektrik üretmek için baslattiklari projenin sonuna yaklastiklarini ifade eden Baskan Demir, sunlari söyledi:

“Çarsinin çatisi problemliydi. Çatiyi yaptirdiktan sonra günes enerji sistemini monte ettik. 19 bin metrekare yüzey alani olan çatiya kurdugumuz GES ile 2.7 MW elektrik üretecegiz. Projenin maliyeti 40 milyon TL. Yillik olarak bize getirisi 9 milyon TL civarinda olacak. Yani 4-4,5 yil sonra yatirim maliyetini telafi edecek. Ondan sonraki süreçte de sürekli her yil bugünkü paralarla 9 milyon TL belediyemize kazanç saglayacak.”

Büyüksehir Belediyesi, yillik 420 milyon liralik enerji giderini GES’lerden karsilayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile