Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Birleşmiş Milletler, 17 Aralık 1999 tarihinde 54. Genel Kurul Oturumunda 25 Kasım’ın ’Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’ olarak benimsenmesini karar altına alınmıştır. Bu tarihten sonra ülkemizin de aralarında olduğu birçok ülkede gün nedeniyle her yıl etkinlikler düzenlenmektedir. Kadına yönelik aile içi şiddet, kültürel, coğrafi, dini, toplumsal ve ekonomik sınırları aşan küresel düzeyde dünyada ve ülkemizde, kentli-köylü; eğitimli-eğitimsiz; varlıklı-yoksul; genç-yaşlı; ev kadını-çalışan kadın farkı olmaksızın kadınların büyük çoğunluğunun yaşadıkları ortak sorundur. İnsan hakları açısından; toplumsal cinsiyet temelinde bir insan hakkı ve özgürlük ihlalidir. Kadına yönelik şiddet, ister kamusal alanda ister özel yaşamda meydana gelsin, kadının fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine, onurunun zedelenmesine, kadının özgüvenini yitirmesine ve kadınlara karşı ayrımcılığın sürmesine yol açan bir eylemdir. Kadınların toplumsal ve ekonomik yaşamda yerlerini alma haklarından çeşitli biçimlerde yoksun kalmalarına, bunun da ötesinde fiziksel ve ruhsal sağlık sorunları yaşamalarına, sakat kalmalarına ve yaşamlarını yitirmelerine neden olmaktadır. Ayrıca kadına yönelen şiddetin fiziksel, duygusal, ekonomik ve sosyal etkileri sadece kadınlar üzerinde değil, çocuklar, aileler ve toplumda da kendini göstermektedir. Kadınlar, en korundukları yer diye düşünülen ’aile içinde’, kendi evinde sevgi, saygı beklediği insanlar tarafından daha yaygın bir şekilde şiddete uğramaktadırlar” denildi.
"ŞÖNİM’e bin 111’i kadın ve refakatindeki 157 çocuk ile 52 erkek başvurmuş"
2017 yılında meydana gelen kadına şiddet olaylarıyla ilgili bazı verileri de açıklayan Cumhuriyet Başsavcılığı, şunları kaydetti: "Samsun’da 2017 yılında meydana gelen kadına yönelik şiddet nedeniyle; Samsun Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 bin 289 soruşturma evrakı açılmış, soruşturma evraklarının 967 adedi yargılanması için mahkemeye gönderilmiş, 835 adedine kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş, 63 adedi ise yetkisizlik ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmiş, 780 olaya ilişkin soruşturmaya ise halen devam edilmektedir. Samsun Aile Mahkemelerinden bin 975 tedbir kararı aldırılmıştır. Uygulanan şiddet nedeniyle 2 kadın vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine(ŞÖNİM) bin 111’i kadın ve refakatindeki 157 çocuk ile 52 erkek başvurmuş ve konuk evlerine yerleştirilmiştir. 66 şiddet mağdurunun adres ve kimlik bilgilerinin gizlenmesine karar verilmiş, şiddet Önleme ve İzlem Merkezi tarafından 3 bin 609 kişiye rehberlik, mesleki danışmanlık ve farkındalık eğitimi verilmiştir."
Samsun'da 2017'De Şiddet Yüzünden 2 Kadın Hayatını Kaybetti
SAMSUN – Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “kadına yönelik şiddet” konusuyla ilgili yapılan açıklamada, 2017 yılında şiddete maruz kalarak 2 kadın vatandaşın hayatını kaybettiği belirtildi.