Samsun'da '6. İnsan Kaynakları Ve İstihdam Fuarı' Açıldı

Samsun'da '6. İnsan Kaynakları Ve İstihdam Fuarı' Açıldı

Samsun’da 6’ncısı düzenlenen “İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı”nın açılışı törenle yapıldı.

Çalışma Hayatında Milli Seferberlik teması altında hazırlanan “6. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı”nın açılışı Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda protokol üyelerinin katılımı ile açıldı. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, İŞKUR, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Milli Eğitim Bakanlığı ve Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen fuarda işveren ve iş arayanların aradıklarını bulmalarına yönelik stantlar 2 gün boyunca vatandaşlara hizmet verecek.

Vali Şahin: “Mesleği olan kişi, dünyanın her yerinde ayakta kalabilir”

Meslek sahibi olmanın önemli olduğunu vurgulayan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan işsizlik konusunda bir seferberlik başlattı. Bu seferberliğe Samsun olarak biz de taraf olduk. Samsun işsizlikle ilgili mücadelede ne kadar katkı sağlarızı işverenler ortaya koydular. Ciddi bir rakama da ulaştık. Temel sorun, işverenler nitelikli işçi arıyor, maalesef karşılığını bulamıyorlar. Yüzde 10’lara varan bir işsizlik var ama bir taraftan da iş arayanlar var. Bu biraz da meslek liselerinin köreltilmesi ve 28 Şubat’ın ardından meslek liselerine şaşı bakış Türkiye’de işverenlerin arzu ettiği insan tipini çok fazla yakalayamadı. Almanya’da üniversiteyi okumak 1. öncelik değildir. Almanya’da 1. Dünya Savaşı’ndan sonra taş üstünde taş kalmadı. Ama bugün dünyadaki en güçlü ekonomilerden bir tanesi konumunda. Bunun arkasında hep meslek sahibi olmak yatıyor. Mesela çok zengin bir adam, serveti ortadan kalktığında kala kalıyor. Ama bir meslek sahibi elinde mesleği varsa nereye götürürseniz götürün, dünyanın öbür ucuna da gitse o insan ayakta kalabiliyor” dedi.



Başkanı Yılmaz: “Ürettiğimiz hizmetin kalitesini yükseltmemiz gerekiyor”

Üretilen hizmetin kaliteli olması gerektiğinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Bu fuar bir sosyal devlette olması gereken bir organizasyondur. Ama bu istihdam seferliği hareketi kapsamında yapılan bu faaliyet, sosyal devlet kavramının da ötesine geçerek devletimizin bütün gayretini ortaya koyduğu bir organizasyon oldu. Dünyanı bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde kişi başına düşen geliri yükseltmek yetmiyor. İşsizlik oranını da aşağılara doğru çekmek gerekiyor. Ben de bir kamu yerel yöneticisi olduğum için bir işverenim. 3 bine yakın insanın çalıştığı belediyenin yöneticisiyim. Bunun 500’e yakını devlet memuru geri kalanı ise işçilerden oluşuyor. Gördüğümüz en büyük sıkıntı kaliteli iş yapma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bütün mesele kaliteli iş yapmaksa, çalışma hayatında kaliteli iş yapmak kadar ürettiğiniz hizmetin kalitesini yükseltmemiz ancak çalışanın eğitimi, gayret ve çabasıyla mümkün olur. Etrafta görüp de beğenmediğiniz şeyler, hep bu kaliteli iş yapma konusundaki gayretten uzaklaşmamızdan kaynaklanıyor. Bu bizi çok üzüyor. Ama son yıllarda çok büyük yol kat ettik” diye konuştu.



Rektör Bilgiç: “Meslek liseleri Türkiye ve Avrupa’da ters oranda”

Meslek liselerinin Avrupa’da normal liselere oranla daha fazla olduğunu ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “İstihdam ve işsizlik konusunda bize biçilen rolün ne olduğunu biliyoruz. Üniversite bugüne kadar düşünmediği kadar üzerine yoğunlaşması gereken işlerden birisinin, yetiştirdiği insanların beklentisini karşılayabilecek donanımda olup olmadığını, piyasa şartlarının ne olduğunu düşünerek gerçekleştirmek zorunda. Bölümlerimizin veya müfredatların bazılarının yeniden düzenlenmesini bu ihtiyaçları gözeterek sürdürmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Üniversite olarak, bütün organizasyonlarda yer almaya çalışıyoruz. İhtiyacın neler olduğunu bilmek durumundayız. Türkiye’de çarpık bir yapılanma olduğu bir gerçek. Gelişmiş ülkelerde teknik eleman dediğimiz kısımdaki yapılanma oranı ile bizdeki arasında büyük fark var. Normal liseler bizde yüzde 60-65 arasındayken, gelişmiş ülkelerde bu oran tam tersi seviyede. Meslek lisesi gelişmiş ülkelerde yüzde 65 ve yukarı civarındayken normal liseler de Türkiye’nin tersine yüzde 30-35 seviyelerindedir. Bu Türkiye açısından gerçekten aşılması kolay olmayan bir sıkıntıdır” şeklinde konuştu.

Programda ayrıca İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan ve SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç konuşma gerçekleştirdiler. Açılışa ayrıca SGK İl Müdürü Ünal Kaya, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, SESOB Başkanı Eyüp Güler ve davetliler katıldı.

Program açılışın ardından stantların gezilmesiyle devam etti. Fuar 1 Nisan’a kadar açık kalacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile