Samsun'da Ana Arterlerde Altyapi Sil Bastan

Samsun'da Ana Arterlerde Altyapi Sil Bastan

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, 3 Eylül’de meydana gelen selde metrekareye 150 kilo yagis düstügünü hatirlatarak, “Bu yagisi hiçbir kapali sistem tasimaz. Su birikintisi olan yollar yikilip yeniden yapilacak” dedi.

Büyüksehir Belediye Meclisi Eylül Ayi Kapanis Toplantisi Baskan Mustafa Demir baskanliginda meclis binasinda yapildi. Meclis toplantisinda toplam 42 madde görüsüldü. Mecliste; Atakum Belediyesi’nin 284 milyon TL’lik ek bütçe talebi, Bati Çevre Yolu’nun 3. Etap Imar Plani çalismalari, Yabancilar Çarsisi esnafinin kiralarinin ötelenmesi, yakin zamanda hayatini kaybeden Ladik Belediye Baskani Nurhan Yapici Özel’in adinin Namik Kemal Caddesi’ne verilmesi gibi birçok madde kabul edildi.

“Samsun tarihi bir dönem yasiyor”

Toplantiyi Merkez OSB’den ilk tahsis kararinin alindigini açiklayarak açan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "Merkez OSB’den yaklasik 1,1 milyar TL’lik ve 16 bin kisi istihdam garantili yatirim teklifi tahsis karari alindi. Süreç artik start almis oluyor. Sayin Valimize, TSO Baskanimiza ve emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz. Hayirli ugurlu olsun. Eski Bakanimiz Mehmet Mus vekilimize, genel baskan yardimcilarimiza ve milletvekillerimize Samsunumuz adina sükranlarimizi sunuyorum. Çok ciddi katkilari oldu. Orayi Milli Emlak’tan bedelsiz aldik. Ön tahsis kararini aldigimiz yatirim bile tek basina yatirimcinin 16 bin kisiyi istihdam garantisi verdigi bir yatirim. Samsun tarihi bir dönem yasiyor. Türkiye önemli bir ekonomik paketi açikladi.

Ikinci yüzyila güçlü ve etkili bir sekilde baslangiç yapmak isteyen Türkiye için gereken her sey yapiliyor. Bu konuda biz de Samsun olarak bu yüzyila baslangiçta yerel yönetimler olarak en önde giden vizyonu en yüksek olarak sehrini gelecege tasimakta en iyi olan bir iliz. Bunu daha da artiracagiz” diye konustu.



“3 saatte metrekareye 150 kilo yagis düstü, bunu hiçbir kapali sistem tasimaz”

Son yasanan seldeki yagis miktarina ve sehrin altyapisina da deginen Baskan Mustafa Demir, “Son selde yagan yagmur, bir önceki selde yagan yagmurun 2 katiydi. 3 saatte metrekareye 150 kilo yagis düstü. Ayni miktar yagisi hiçbir kapali sistem tasimaz. Kisa sürede yagan yagislarda yetersiz olan noktalarimiz var. Onlari tespit ettik ve proje üretebileceklerimize proje ürettik. Eski Sanayi Sitesi’nde projeye basladik. 4 motor oradan Mert Irmagi’na su bosaltacak. Saniyede 1200 litre suyu irmaga basacagiz. Geçmiste yapilan hatalari düzeltme sansimiz yok. Gülsan ve Esli Sanayi Sitesi 1 metre yukarida olmaliydi. Projede var ama yapilmamis. Örnek, 19 Mayis ve Ilkadim Sanayi Sitesi de 1 metre daha yukari yapilmaliydi. Altinkum, Incesu, Çatalçam, Taflan olmasi gerekenden 1 metre asagida yapilmis. Atatürk Bulvari neden gölleniyor? Buralarin hatlari yetersiz ve olmasi gerekenden asagida. Sehrin de yukarida olmasi gerekiyordu. Bu çalismaya basladik ve Liman Kavsagi proje tamamlandiginda rahatlayacak. Baruthane üzerindeki bulvar da bu sekilde kurtarilacak. Bir hat da yeni müzenin orada yapacagiz” seklinde konustu.



“Bütün o yollar yikilip yeniden yapilacak”

Göle dönen bulvarlardaki altyapilarin tamamen degisecegini ifade eden Mustafa Demir, “Selden siyaset koparmaya çalisanlar oldu. Bu dogru degil. Belediye olarak 3 saatte metrekareye 150 kilo yagis yapmasina ragmen ayni gün tüm yollari ulasima açip, sanayideki sulari bosalttik. Su birikintileri olmamasi için de çalisiyoruz. Atakum’da yagmur suyunun yüzde 60’i kanalizasyona bagli. Gülsan’da ise hiç yok. Baruthane zor alanlarimizdan birisi. Kalkanci’dan gelen su selale gibi oradan akiyor. Oralara proje üretmek kolay degil. Bu su kapali boruyla tahliye edilmez. Proje arayisindayiz. Atatürk Bulvari’na o sular indiginde deniz seviyesiyle ayni oldugu için tasima imkaniniz yok. Ne yapacagiz? Bütün yollardaki hatlari alacagiz, Bati Park’a pompa ile ulastirip oradan denize atacagiz. Bu sular tabii akisinda denize gitmiyor. Atakum Alparslan Bulvari’ndaki borularin çaplari da yetersiz. Sular geri tepiyor. Bütün o yollar yikilip yeniden yapilacak. Ilkadim’da 100. Yil Bulvari’na baslayacagiz. O bulvarda tüm altyapiyi degistiriyoruz. Tüm bulvari bosaltip yeniden yapacagiz. Sifirdan olsa kolay ama yeniden yapmak zaman aliyor. Örnegin Atatürk Bulvari’nin yolunu yeni yaptik. Yeniden yikacagiz. Cumhuriyet Meydani’ni yaparken bir kisim hatlari orada düzeltecegiz. Gülsan tasininca altyapi gündem olmaktan çikacak. Motorlarla o suyu irmaga atacagiz. Sellerde bir kisim sikinti yasandi. Toplumun da bizim de gündemimi mesgul etti. Tüm ekiplerimiz yagmur bilgisini alir almaz sahada bekledik. Yagislari takip ettik. Kolay bir sey degil. Baska sehirlerde bu yagmurun yarisi yagdiginda ne oldu? Çuvalladirlar. Biz; 1 günde yollari açtik, 2’nci günde de sokaklari temizledik. Allah hepimizi tüm afetlerden korusun. Elhamdülillah cana bir sey gelmedi, gelebilirdi de. Yagmurun debisi çok yüksekti. Ilkadim, Canik ve Atakum’un tamami bu son yagistan etkilendi” ifadelerini kullandi.

Baskan Demir ayrica konusmasinda 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami kutlamalari ile ilgili de, “29 Ekim ile ilgili de önemli çalismalarimiz var. Cumhuriyetimizin kurulusuna giden ilk adim bu sehirde atildi. Onun sanina uygun bir kutlama programlarimiz olacak. 20, 21, 22 Ekim’de Kültür Çalistaylarimiz olacak. Türkiye’de bir ilk. Kapsamli bilimsel çalisma yapacagiz” açiklamasinda bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile