Samsun‘da ‘Aşı Haftası‘ Başladı

Samsun‘da ‘Aşı Haftası‘ Başladı

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü‘nce düzenlenen "Aşı Haftası" töreninde bebeklere ilk aşılar yapıldı.

Canik İlçesi Gaziosmanpaşa Aile Sağlığı Merkezi‘nde gerçekleştirilen "Aşı Haftası" törenine İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ve Canik Kaymakamı Abdullah Kalkan katıldı. Törende sağlık görevlileri tarafından bebeklere aşılar yapıldı. Bazı bebekler gözyaşlarını tutamadı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu yaptığı konuşmada aşının öneminden bahsetti. Kasapoğlu, "Sağlık Bakanlığı olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı içerisinde başlattığımız Koruyucu Sağlık Hizmetleri‘nde 2002 yılı verilerine göre yüzde 75 civarında olan aşılama oranı bugün bu rakam yüzde 95‘in üzerine çıkmış durumda. Bu her doğan bebeği aşılıyoruz anlamı taşıyor, her doğan bebeği anne karnından itibaren takip ediyoruz anlamına geliyor. Çocukların ve annelerin aşılanması konusunda, kronik hastalığı olan

insanların da aşılanması konusunda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Şuanda 11 çeşit aşı yapıyoruz. Bu artı 5 aşı daha ilave edildiği anlamına geliyor. Biz artık tüm aşıları yapıyoruz. Artık yerli kızamık vakası Türkiye‘de yok. Türkiye‘de artık çocuklarımız kızamıktan korunuyor. Bu, koruyucu sağlık hizmetlerinin üst seviyede hizmet vermesinden kaynaklanıyor. Yeni doğanların bütün aşıları aile sağlığı merkezlerinde yapılıyor" dedi.

Canik‘te birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyi bir noktaya geldiğini vurgulayan Kasapoğlu, "Canik, birinci basamak hizmetlerinin fiziki mekan olarak en yetersiz ilçemizdi. Artık geldiğimiz noktada Canik‘te fiziki mekan ve yeterlilik konusunda en üst seviyeye ulaştı. Bu mekanların hepsini aile hekimleri ceplerinden ödeyerek yaptırdı. Biz aile hekimlerine para veriyoruz, zannetmeyin ki aile hekimleri bu paraları ceplerine atıyor. Buraların kirasını, suyunu, elektriğini aile hekimleri ceplerinden

karşılıyorlar" diye konuştu.

Canik Kaymakamı Abdullah Kalkan ise sağlıklı bir gelecek ve sağlıklı bir nesil için aşının çok önemli olduğunu kaydetti. Kalkan, "Önceden sağlık ocaklarımız vardı, şimdi aile sağlığı merkezlerimizde anne karnından itibaren bütün bebekler takip altında. Bebek ilk anne sütünü alıyorsa ikinci olarak mutlaka aşı vuruluyor. Her ne kadar aileler tarafından da takip edilse mutlaka ihmal ve unutulanlar olabiliyor. Bu kampanya bu anlamda çok önemli" şeklinde konuştu.

Aşı programı kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit-B, hemofilus influenza tip b‘ye bağlı hastalıklarla streptokokus pnömoniyaya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin, sakatlıkların engellenmesinin hedeflendiği ifade edilerek, temel amacın doğan her bebeğin bu hastalıklara karşı bağışık kılınması olduğu bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile