Samsun'da Asilanan Hayvan Sayisi Açiklandi

Samsun'da Asilanan Hayvan Sayisi Açiklandi

Samsun’da 2021 yilinda 679 bin 968 hayvana sap asisi, 18 bin 650 hayvana kuduz asisi, 346 bin 87 hayvana ise LSD asisi uygulandi.

Hayvan Hastaliklari ile Mücadele ve Hayvan Hareketlerinin Kontrolü Genelgesi konularinda, Samsun Il Tarim ve Orman Müdürlügü Toplanti Salonu’nda bir hizmet içi egitim toplantisi yapildi. Toplantida konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen (zoonoz) hastaliklar nedeniyle toplum sagligi ciddi olarak tehdit altinda kalabilmektedir. Takdir edersiniz ki hayvan sagliginin güvence altina alinmadigi bir ortamda insan sagligini korumak ve gida güvenilirligini temin etmek de mümkün degildir. Bu anlamda hayvan sagligi ve refahi, gida güvenilirligi ve halk sagligi konularinda veteriner hekimlerin önemli sorumluluklari bulunmaktadir" dedi.

Ihbari zorunlu olan ve ihbari zorunlu olmayan hayvan hastaliklari ile mücadele edilerek, hayvan sagligini ve dolayisiyla da halk sagligini korumak amaciyla Hayvan Hastalik ve Zararlilari ile Mücadele Projesi yürütüldügü ifade eden Müdür Saglam, "Hayvan hastaliklari ile mücadelede ilimizde sap hastaligina karsi mücadele kapsaminda 2021 yilinda ilkbahar ve sonbahar asilama programlarinda sap asisi uygulanan hayvan sayisi 679 bin 968‘dir. Kuduz hastaligina karsi oral asi temini projesi kapsaminda yaban hayatinda tilkilere yönelik olarak kuduz hastaligina karsi da bakanligimizca belirlenen bölgeler ve ilimizde havadan asi atimi gerçeklestirilmektedir. Proje faaliyetleri sonucunda son yillarda asilama yapilan alanlarda kuduz vakalarinda ciddi oranda azalma sekillenmistir. Ilimizde 2021 yilinda, kuduz asisi uygulanan hayvan sayisi 18 bin 650‘dir. Sigirlarin Nodüler Ekzantemi (LSD) Hastaliginin Kontrolü ve Önlenmesi Projesi kapsaminda ise LSD asisi uygulanan hayvan sayisi 346 bin 87‘dir. Brusella hastaligi ile mücadele kapsaminda, büyükbas hayvanlara 64 bin 388, küçükbas hayvanlara 32 bin 672 asilama gerçeklestirilirken; koyun keçi vebasi (PPR) hastaligi ile mücadele kapsaminda 76 bin 354, sarbon hastaligi ile mücadele kapsaminda da büyükbas hayvanlara 20 bin 276, küçükbas hayvanlara 5 bin 793 asilama yapilmistir. Çiçek (koyun keçi çiçegi) hastaligiyla mücadele kapsaminda 22 bin 76 hayvana asilama çalismasi yapilmis ve asilama programlarimiz basari ile tamamlanmistir. Küpeleme ve kayit altina alma faaliyetleri kapsaminda büyükbas hayvanlara 139 bin 157, küçükbas hayvanlarda ise 108 bin 393 küpe uygulamasi yapilmistir. Bu faaliyetleri, pandemi ve iklim sartlari gözetmeksizin yürüten tüm hayvan sagligi personeline tesekkür ediyorum" diye konustu.

Toplantida konu uzmanlari tarafindan Hayvan Hastalik ve Zararlari ile Mücadele Programi çerçevesinde Samsun’da yürütülecek olan Hayvan Sagligi 2021 Yili Degerlendirme Toplantisi kararlari, hayvan hastaliklari, Samsun genelinde 2022 yilinda büyükbas, küçükbas, kedi, köpek, tek tirnakli hayvanlara uygulanan asilama programlari ile Türkvet, Vetbis, Petvet, numune alma, hayvancilik desteklemeleri, hizmet içi egitim ve çiftçi egitim konularinda sunumlar yapildi. Ayrica Samsun’da genelinde yapilmis olan devam etmekte olan projelerle ilgili bilgiler verildi.

Toplantiya ayrica Il Müdür Yardimcisi Bekir Karaosmanoglu, Hayvan Sagligi ve Yetistiriciligi Sube Müdürü Rukiye Pinar ile Samsun Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlügü’nden görevli uzman personel, il ve ilçe müdürlüklerinden konuyla ilgili teknik personel katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile