Samsun'da 'Atalarimin Dansi' Söleni

Samsun'da 'Atalarimin Dansi' Söleni

Samsun’da Balkan halk oyunlarinin yasatilmasi adina 15 ayda 280 gencin egitildigi proje, düzenlenen "Atalarimin Dansi" söleniyle izleyenlere cosku dolu anlar yasatarak kapanis yapti. Proje çerçevesinde unutulmaya yüz tutan Selanik yöresi halk oyunlarini yasatacak bir ekip olusturuldu.

Gençlik ve Spor Bakanligi Gençlik Projeleri Destek Programi çerçevesinde hayata geçirilen Atalarimin Dansi projesi, Samsun Balkan Türkleri Dernegi ile Down Sendromlu Çocuklar ve Aileleri Egitim Dayanisma Dernegi is birliginde yürütüldü.

Samsun Büyüksehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde yapilan halk danslari söleniyle kapanisi yapilan projede egitim alan gençler, maharetlerini sahneye tasidi. Mübadele sonucu ülkeye gelen Balkan Türklerinin beraberinde getirdikleri kültürün, kaybolmasinin önüne geçmek üzere 15 aylik egitim alan gençler ögrendikleri Selanik yöresi halk oyunlarini sergilediler.

Proje çerçevesinde down sendromlu çocuk ve gençler de akranlariyla egitimlere katilarak halk oyunlari ögrendi. Düzenlenen halk danslari söleninde down sendromlu çocuklar da gösterileriyle büyük alkis aldi.

Balkan Türklerinin unutulmaya yüz tutan halk danslarinin ilerleyen dönemde de yasatilmasi adina proje de egitim alan gençler içinden 40 kisilik daimi bir ekip olusturuldu. Bu ekibin çesitli platformlarda mübadil halk oyunlarini profesyonel ve daimi bir sekilde temsil edecegi belirtildi.

Projede verilen egitimler kayit altina alinarak video paylasim ortaminda herkesin ögrenebilecegi bir platforma da tasindi.

Proje yazari Sevda Tanyildiz yaptigi konusmada, “Mübadele sadece cografi bir yer degisimi olmamis, yüz binlerce kisiyle gelenek ve göreneklerimiz, müziklerimiz, dil ve lehçelerimiz, mutfak kültürümüz Anadolu’ya tasinmistir. Korumaya çalistigimiz tüm bu yerel kültürler çok degerli olup, onlar bizim tarihimiz onlar bizi biz yapan milli degerlerimiz ve kültürel miraslarimizdir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile