Samsun'da hayata geçirilen "Akran Arabuluculugu Uygulamalari Egitimi Projesi" kapsaminda ortaokul ve lise ögrencilerine müzakere ve uzlasma kültürünün ögretilmesi hedefleniyor.
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ), Atakum Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve Akran Arabuluculuk Dernegi (AKRANDER) arasinda imzalanan is birligi protokolü ile hayata geçirilen ve 4 yil sürecek proje kapsaminda toplumda uzlasi ve hosgörü kültürünün yayginlastirilmasi, gençler arasinda saglikli iletisim kurulmasi amaçlaniyor.
Bu kapsamda ilk olarak projede yer alan ögretmenlere OMÜ'nün öncülügünde çevrim içi "Anlasmazlik ve akran arabuluculugu egitici egitimi" verildi.
Egitimi alan ögretmenler de hedef grubunda bulunan Atakum ilçesindeki ortaokul ve lise ögrencilerine gelecek egitim ögretim yilindan itibaren arabuluculuk, müzakere ve uzlasma kültürü konularinda egitim sunacak.
Proje kapsaminda ayrica ögrenci velilerine de ulasilmaya çalisilacak.
OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Batuk, "Akran Arabuluculugu Uygulamalari Egitimi"nin tamamlanmasi ve okullarda saha çalismalarina baslanacak olmasi dolayisiyla çevrim içi düzenlenen toplantida, sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini ve gelistirilmesini tesvik ettiklerini anlatti.
Uzlasi kültürünün yayginlastirilabilmesinin gençlerden geçtigine dikkati çeken Batuk, "Ne zaman ötekini anlamaya baslarsak, öteki olmadan saglikli bir toplumun olamayacagini, tek tip insan modelinden olusan toplumun imkansizligini kavrarsak o zaman saglikli bir toplum insa etmeye baslariz." dedi.
Toplumda uzlasi ve empati kültürünün yayginlasmasi gerektigini vurgulayan Batuk, sunlari kaydetti:
"Modern dünya bizi bireysellesmeye zorlamakta ve insanlar, gittikçe kendisini daha çok begenen, her seyin ve herkesin üstünde gören bir anlayisa dogru gitmekte. Narsizmin (kisinin kendini begenmesi, öz severlik) ileri boyutlarini her alanda görmek mümkün. Bunun dogal bir sonucu olarak da toplumda diger insanlarla bir araya geldigimizde ve çatisma noktalari ortaya çiktiginda hep kendi hakliligimizi öne sürmekte, karsidakinin haklarini anlamamaktayiz. Oysa bizim hakliligimiz ya da kendi özgürlük alanimiz, diger insanlarla ortak alanlar söz konusu oldugunda bir miktar kisitlanir. Çünkü bu defa onlarin alanlariyla kesisiriz. Iste buradan itibaren ortaya çikan çatisma alanlarini aza indirebilmenin yolu, uzlasma ve empati kültürünü yayginlastirmaktan geçiyor."
Çalismanin egitim bölümünü yürüten OMÜ Egitim Fakültesi Egitim Bilimleri Bölüm Baskani ve Psikolojik Danisma ve Rehberlik Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Kumcagiz ise sorunlarini müzakere edebilmeyi ögrenen ögrencilerin öz denetim, öz yönetim ve öz güven becerilerinin gelistigini söyledi.
Akran arabuluculugu egitimi sayesinde ayni yas grubundaki ögrencilerin birbirleriyle yasadiklari uyusmazliklarin çözümüne yardimci olmayi amaçladiklarinin altini çizen Kumcagiz, söyle konustu:
"Arabuluculuk egitimi, ögrencilerin birbirlerini anlama ve çatismalarini saglikli çözebilmesi adina önleyici çalismalar açisindan oldukça önem tasiyor. Müzakere ve uzlasma kültürünü benimseyen ve bunu davranislarina yansitan kisilerle daha saglikli bir toplumun var olabilecegine inaniyoruz. Bugün sorunlarini müzakere ederek çözebilmeyi ögrenen ögrenciler, ileride meslektasi, esi, komsusu ile yasadiklari sorunlari müzakere ederek barisçil sekilde çözebilmenin yollarini arayacaktir. Böyle bireylerin sayisi arttikça toplumdaki dayatmaci, dolayisiyla siddet içeren davranislar sergileyen insanlarin sayisi da azalacaktir."
AKRANDER Baskani avukat ve arabulucu Nejdet Gögüsdere de yapilan is birliginden duydugu memnuniyeti dile getirdi.
Samsun'da Baslatilan Proje Ile Gençlere Müzakere Ve Uzlasma Kültürü Ögretilecek
OMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Batuk: 'Ortaya çikan çatisma alanlarini aza indirebilmenin yolu, uzlasma ve empati kültürünü yayginlastirmaktan geçiyor'