Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Özkan, yatırımların önünün açılması ve mevcut sanayi kuruluşlarının enerji probleminin olmamasının ancak önceden yapılan enerji altyapı yatırımı ile mümkün olacağını belirtti.
Mehmet Özkan yaptığı açıklamada, ülkenin, şehrin veya bölgenin gelişmişliği, sosyal yaşantısı o yöreye dışarıdan gelen maddi kaynağa dolayısı ile Gayri Safi Milli Hasıla'dan(GSMH) alacağı payla özdeşleştiğini, GSMH'nin yüksek olmasının o yörenin üretkenliğinin artması ile paralellik taşıdığını kaydetti. Üretkenlik ve yatırımın gerekli olduğunu kaydeden Özkan, yatırımcının karar vermesini hızlandıracak ana unsurların ise enerji, iletişim, su, kanalizasyon ve yol gibi alt yapı ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.
Rekabet edilebilir bir yatırımın en hassas girdisinin temiz ve sürekli enerji olduğuna dikkat çeken Özkan, enerji altyapısı güçlü olmayan tesislerin sürdürülebilirliğinin ve rekabet şansının bulunmadığını kaydetti. Konutların ve sanayi kuruluşların enerji ihtiyaçları, enerji üretim tesislerinden 154 kV'lik enerji nakil hatları ile gelen enerji, indirici trafo merkezlerinde 31.5 kV'ye indirildiğini dile getiren Özkan, şu bilgileri verdi:
"Konutların ve sanayi kuruluşların enerji ihtiyaçlarını sorunsuz ve kesintisiz sağlayabilmesi için öncelikle indirici ve dağıtım trafo merkezlerin yeterli kapasitede olması gerekmektedir. Aksi halde gerilim dalgalanmaları ve enerji kesintileri kaçınılmaz olacaktır. Samsun' un ekonomisinin en önemli kaleleri sanayi kuruluşlarıdır. Mevcut sanayi tesislerin sorunsuz üretim yapabilmeleri ve yeni tesislerin de enerji altyapı yetersizliğinden dolayı Samsun'u tercih etmesinde problem olmaması için enerji kaynaklarının sorunsuz olması gerekmektedir. Yatırımların önünün açılması ve mevcut sanayi kuruluşlarının enerji probleminin olmaması ancak önceden yapılan enerji altyapı yatırımı ile mümkündür. Samsun'da bulunan konut ve sanayi kuruluşların enerji ihtiyacı, yedi adet indirici merkez sayesinde karşılanmaktadır" dedi.
YEDAŞ olarak öneriler sunan Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kavak OSB ve ilçemizin ihtiyacı için Kavak TM yatırım programına alınmış ve ihalesi yapılmıştır. Tesisler en kısa sürede yapılmalıdır. Terme, Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı ilçe ve yerleşim birimlerinin enerji talepleri Samsun II'den karşılanmaktadır. Bölgenin güvenilir enerji ihtiyacını karşılamak için Çarşamba Kumköy TM'nin acilen hayata geçirilmesi gerekir. Bu trafo merkezi yapılmış olup, mevcut dağıtım tesisleri ile irtibatlandırılması için yeni dağıtım tesisleri de tamamlanmak üzeredir. Özellikle trafo merkezi ile Çarşamba dağıtım merkezi arasında yapılan iki devre 3x477 MCM iletken kesitli dağıtım hattı ile Salıpazarı dağıtım merkezi arasında yapılan 3x3/o iletken kesitli dağıtım hatların önemli bir bölümü tamamlanmış olmasına rağmen bazı iki üç direk arasında kamulaştırma problemleri ve ağaç kesim problemleri yaşanmaktadır. Henüz enerji verilecek pozisyona getirilememiştir. Problem çözülürse bir haftalık çalışma ile tesis tamamlanabilir. Tesislerin tamamlanmasına müteakip Terme, Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerine doğrudan, bağımsız olarak ve alternatifli enerji verilme imkanı doğacaktır. Bu da bu ilçedeki elektrik kesilme sürelerinin yaklaşık yüzde 60 azalması ve gerilim düşümü şikayetlerinin ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Bu nedenle sorunlar giderilerek tesisler devreye sokulmalıdır. Trafo merkezlerinin yapılması çok kısa sürede gerçekleşen projeler değildir. Kumköy TM'nin 18 yıldır süren proje olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle yatırım gerektiren enerji talepleri önceden dağıtım şirketine bildirilerek ilave tesis yapımı için zaman verilmelidir. Trafo merkezlerinden talep edilen güçler, tarafımızca bilinen yatırımlardır."
Özkan, bölgenin elektrik dağıtım işini yapan YEDAŞ'ın özelleştirme aşamasında olduğu, özelleştirme devir işlemlerinin ise devam ettiği bilgisini verdi.
Samsun'da Enerji Yatırımı Durumu
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A