Samsun'da Farkli Dozlarda Hakki Gelip De Asi Olmayan 467 Bin Kisi Var

Samsun'da Farkli Dozlarda Hakki Gelip De Asi Olmayan 467 Bin Kisi Var

Samsun Il Saglik Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, 300 bin 1. doz, 54 bin 2. doz ve 113 bin 3. doz olmak üzere toplam 467 bin kisinin asi hakki olup da asisini yaptirmadigini söyledi.

Samsun Valiligi Il Saglik Müdürü Muhammet Ali Oruç, Samsun 19 Mayis Gazeteciler Cemiyeti’nde basin mensuplari ile bir araya geldi. Burada birtakim açiklamalarda bulunan Oruç, Samsun’da yürütülen asi çalismalari hakkinda bilgi verdi.

Birinci doz asilama oraninda Samsun’un mavi renge döndügünü hatirlatan Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, “Ilimizde Samsun Valimiz Doç. Dr. Zülkif Dagli’nin talimatiyla baslattigimiz asi çalismalari sayesinde birinci dozda yüzde 75 asi oranina ulasarak, ilimizi mavi renge tasidik. Bu çabanin sonucunda vaka sayilarimiz geçtigimiz aylara oranla artis gösterse de, asinin koruyucu etkisi sayesinde, agir hasta sayisini kontrol altinda tuttuk ve vaka artisinin hastanelerimize yatis olarak yansimasini önledik. Ancak bu asamadaki basari bizim için yeterli degil. Arastirmalar bize asinin olusturdugu antikor seviyesinin bir süre sonra azaldigini gösteriyor. Bu nedenle Kovid-19’a karsi, basarinin kalici hale gelmesi için vücudumuzdaki antikor seviyesini belirli bir seviyede tutmamiz büyük önem arz ediyor. Bunun tek yolu da, kisisel asi takvimine uymamizdan, erteleme sürecine girmeden, tüm asi dozlarimizi zamaninda yaptirmamizdan geçiyor” dedi.



“467 bin doz asi vatandaslarimizi bekliyor”

Ikinci ve üçüncü doz asilamada istenilen düzeyde olmadiklarinin altini çizen Oruç, “Birinci dozda toplum olarak hizli bir refleks göstererek asi oranlarimizi istenen düzeylere tasidik ama özellikle ikinci ve üçüncü dozlarda istenen seviyede degiliz. Insanlarimizin asilarini erteleme ve bekleme egiliminde oldugunu görüyoruz. Bu durum da dozlar arasindaki sürenin uzamasina ve asinin koruyuculugunun azalmasina neden oluyor. Ilimizde su an asi hakki olup asisini yaptirmamis 1. dozda 300 bin, 2. dozda 54 bin, 3 dozda ise 113 bin vatandasimiz bulunuyor. Yani toplam 467 bin doz asi vatandaslarimizi bekliyor. 122 bin civari vatandasimiz da 1. doz asilarini oldular ve 2. doz asi siralarinin gelmesini bekliyorlar. Unutmayalim, tek doz asi bizi korumaya yetmez. Birinci doz asida iyi bir seviyedeyiz ama havalar sogumadan süratle özellikle ikinci ve üçüncü dozda da istenilen seviyelere ulasmaliyiz. Bu nedenle özellikle tek doz asi yaptirip ikinci dozu yaptirmayan veya özellikle iki doz Sinovac asisi olup, üçüncü dozunu henüz yaptirmayan vatandaslarimizi vakit kaybetmeden asilarini yaptirmaya davet ediyoruz. El birligiyle maviye tasidigimiz sehrimizin yeniden koronanin yasattigi acilarla muhatap olmamasi içen, lütfen asilarimiz ertelemeyelim, asisini yaptirmakta tereddüt edenleri ikna edelim. Koronayi karsi basari elde etmemizin tek yolu bu mücadeleyi beraber göstermemizden geçiyor” diye konustu.

Sohbet havasinda geçen ziyarette Samsun 19 Mayis Gazeteciler Cemiyeti Baskani Yusuf Ziya Çakir da Samsun Il Saglik Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Muhammet Ali Oruç’a cemiyetin faaliyetleri hakkinda bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile