Samsun'da Ilk Açiklamasi Bu Serada Topraksiz Tarim Yapiliyor

Samsun'da Ilk Açiklamasi Bu Serada Topraksiz Tarim Yapiliyor

3 kez mahsul alinirken, topraksiz tarim ile bu sayi 6’ya kadar çikabiliyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, Terme ilçesi Akçay Mahallesinde bulunan topraksiz tarim yapan modern sera isletmesini ziyaret etti. Müdür Saglam, burada yaptigi incelemelerin ardindan topraksiz tarimin özellikleri ve sagladigi faydalar hakkinda bilgilendirmede bulundu.

Topraksiz tarimin her türlü tarimsal üretimin durgun veya akan besin eriyiklerinde veya besin eriyiklerince zenginlestirilmis kati yetistirme ortamlarinda gerçeklestirilmesine verilen ad oldugunu ifade eden Müdür Ibrahim Saglam, “ Türkiye’de topraksiz tarim yapan modern sera isletmelerinde agirlikli olarak sebze (domates ve biber) yetistiriciligi yapilmakla beraber, son yillarda su kültüründe marul ve kati ortam kültüründe topraksiz çilek üretimine yönelim artmaktadir” dedi.



“Toprakta dekar 5 bin bitki dikilirken, topraksiz olarak ise 25 bin bitki dikiliyor”

Topraksiz tarimin, toprakli tarima oranla avantajlarindan bahseden Müdür Saglam, “Topraksiz tarimin seralarda yayginlasmasinda monokültür sera topraginin yagmurdan ve normal hava hareketlerinden yoksun olusu, gübre kullanimi, sera bitkilerinin ömrünün uzun olmasi, serada bitki artiginin kalmamasi, seradaki asiri yaz sicaklari etkili olmaktadir. Topraksiz kültürde kök ortaminin ph, tuzluluk, besin madde dengesi ve hava su orani daha saglikli bir sekilde ayarlanabilir. Toprak kaynakli hastalik ve zararlilar ile yabanci otlar sorunu yoktur. Bundan dolayi kullanilan tarimsal ilaç miktari da düser. Topraksiz tarim, ekim nöbeti zorunlulugunu ortadan kaldirir. Birim alandaki bitki sayisi artirilabilir. (Toprakli çilek yetistiriciliginde dekara 5 bin bitki dikilirken topraksiz çilek yetistiriciliginde bu sayi 25 bine çikmaktadir. Buda dekara verimi 2,5-3 tonlardan 12-13 tona çikarmaktadir. Topraksiz marul yetistiriciliginde üretim periyodu kisaldigindan yilda 6 kez ürün alinmaktadir. (Bu üretim toprakli yapilsa 2 veya 3 dönem olacaktir). Topraksiz kültürde her zaman temiz ürün alindigindan insan sagligi için önem tasimaktadir. Erkencilik, toprakli tarima kiyasla daha belirgindir. Verim daha yüksektir” diye konustu.

Ilde topraksiz tarim yapan tek yer hakkinda da bilgi veren Saglam, sunlari söyledi:

“Ilimizde su kültüründe marul üretimi ile baslayan topraksiz tarima yönelim çilek yetistiriciligi ile artmaya baslamistir. Hali hazirda ilimizde 2 dekar su kültüründe marul üretiminin yaninda yeni yapilan 20 dekar domates ve 13 dekar çilek olmak üzere toplam 35 dekara ulasmistir. Tesisimiz Terme ilçemiz Akçay mahallesinde 2 dekar alan üzerine kurulmus olup 2017 yilinda üretime baslamistir. Tesisin sera ve diger eklentileri ile birlikte kurulum maliyeti bu günkü kur üzerinden yaklasik 2,5 milyon TL olarak hesaplanmistir. Tesisimizde yillik 75 bin adet marul üretimi yapilmaktadir. Yeni uygulamaya basladigimiz 2. kat üretim ilavesi ile bu üretimin 100 bin adetin üzerine çikarilmasi hedeflenmektedir. Tesisimizin yillik elektrik, tohum, gübre, kaya yünü, su, ilaç ve isçilik gideri 467 bin TL’dir. 75 bin üretim kapasitesine göre; 1 adet marulun maliyeti 6,23 TL olup üretim kapasitesi 100 bin adete çikarildiginda 1 adet marulun maliyeti 5 TL ye düsecektir. Üreticimizin 2 kat haline dönüstürülecek modelde kazanci yillik net isçilik de dahil 1 milyon TL’yi geçecektir. Bu yöntem ilimizde ilk defa uygulanmaktadir. Tesisimizin teknik is ve islemleri, tüm teknik programlari il müdürlügümüz teknik elemanlari tarafindan yürütülmektedir. Bu konuda yatirimcilarimizi il/ilçe müdürlügümüze davet ediyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile