Samsun'da Narli Kenevir Hasadi Yapildi

OMÜ Kenevir Arastirmalari Enstitüsü ile Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü tarafindan baslatilan proje kapsaminda 10 hektarlik alanda tohumluk için ekilen tescilli 'narli' kenevir çesidinin ilk hasadi yapildi OMÜ Kenevir Arastirmalari Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç: 'Ülkemizde bin yillik geçmisi olan bir ürün tekrar hak ettigi noktaya geliyor'.

Samsun'da tescilli "narli" kenevir çesidinin ilk hasadi yapildi.

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Arastirmalari Enstitüsü ile Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü tarafindan baslatilan proje kapsaminda 10 hektarlik alanda tohumluk için ekilen narli kenevirin hasadi için program düzenlendi.

Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Çarsamba Deneme Istasyonu'nda ekimi gerçeklestirilen narli kenevir çesidinin hasadina katilan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Türkiye açisindan Anadolu'ya ait bir degerin yeniden hayata kazandirildigini söyledi.

Kenevir bitkisinin yeniden üretilmesi ve ekonomiye kazandirilmasini önemsediklerini belirten Ünal, "Kenevir, ülkemize bütün unsurlariyla destek olacak bir ürün olarak sadece kazanç kapisi degildir. Ülkemizin gelecegine bir yatirimdir. Bu kapsamda üniversite olarak bize düsen hizmeti yerine getirmeyi amaçliyoruz. Kenevirin sadece bir sekilde degil bütün unsurlariyla sanayiye kazandirilmasini amaçliyoruz." dedi.

Kenevir Arastirmalari Enstitüsü Müdürü Selim Aytaç da narli çesidi kenevirin saglik, tekstil, savunma, ilaç sanayi gibi birçok alanda kullanimina yönelik Ar-Ge çalismasi yaptiklarini anlatti.

Kenevir bitkisinin köklerinden tohumuna kadar bütün unsurlarinin degerlendirilebilecegine vurgu yapan Aytaç, "Ülkemizde bin yillik geçmisi olan bir ürün tekrar hak ettigi noktaya geliyor. Bizim kültürümüzde olan keneviri her sektörde kullanabilecegiz. Bugün tohumluk narli türünün hasadini gerçeklestiriyoruz." diye konustu.

Bu yil 10 hektarlik alanda ekimi gerçeklestirilen narli çesidinden bir ton tohum elde edilecegi belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile