Samsun'da Tarim Için 55 Hedef Belirlendi Açiklamasi Hedef 18 Milyon

Samsun'da Tarim Için 55 Hedef Belirlendi Açiklamasi Hedef 18 Milyon

Samsun’un Ladik ilçesindeki hayvan üreticilerine yem bitkisi tohumu dagitildi.

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan Mera Islah ve Amenajman Projesi’nce hazirlanan “Hayvana Gida, Topraga Deva, Çiftçiye Sefa Projesi” kapsaminda yüzde 75 bakanlik destekli, yüzde 25 çiftçi katkili yem bezelyesi, korunga ve Italyan çimi (süt otu) tohumlugunun üreticilere dagitimi yapildi.

Samsun Tarim ve Orman Müdürlügü’nün yürüttügü ilçe sektör toplantilari ile Samsun’da tarimsal üretim planlanmasinin yeniden yapildigini, Samsun için 55 hedef belirlendigini ve bu hedeflerin yerine getirilmesi durumunda 9 milyon TL olan tarimsal hasilanin 18 milyon TL’ye çikarilacagini söyleyen Samsun Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Saglam, “Halen Samsun’da 397 bin büyükbas hayvan ve 260 bin küçükbas hayvanimiz için 1 milyon 250 bin ton kaba yem ihtiyacimiz bulunmaktadir. Kaba yem ihtiyacimizin; 600 bin dekari yem bitkisi ekilisinden, 160 bin dekari mera alanlariyla otlatmaya açik orman alanlari ve findik bahçelerinden, geri kalani ise bitkisel atiklar, sap ve samanlardan karsilanmaktadir. DOKAP idaremiz ile birlikte yürüttügümüz proje kapsaminda; Bafra, Lâdik ve Havza Ilçelerimize silaj paketleme makineleri verdigimizi, bu projelerimizin devam edecegini ve diger Ilçelerimizin de bu imkânlardan faydalanabilmesinin saglanacagini bu vesileyle belirtmek isterim. Yine yeri gelmisken ifade etmek isterim ki bugüne kadar ilçe belediye baskanliklari, büyüksehir belediye baskanliklari ve diger kurumlarla birlikte tarimsal alanda isbirligi içerisinde birçok proje yürüttük ve bu isbirligini sürdürme kararliligi içindeyiz” dedi.

Bugüne kadar yapilan desteklerden bahseden Ibrahim Saglam, “Lâdik Ilçemizin, 12 bin 525 büyükbas ve 18 bin 800 küçükbas olmak üzere toplam 31 bin 325 adet hayvan varligi bulunmaktadir. Kaba yem ihtiyaci ise 52 bin tondur. Ilçemizde 2020 yilinda 23 bin 400 da yem bitkisi ekilisi ve 27 bin 246 dekar mera alanindan 22 bin ton da kaba yem üretimi yapilmistir. Kaba yem açiginin; 98 bin 670 dekari bugday arpa ve fig hasadi sonrasi arta kalan sap samanlardan ve 232 bin 478 dekari da otlatmaya açik olan orman alanlarindan karsilamaktadir. Tarimsal ve hayvansal üretime yönelik destekleme ve hibe programlariyla, sirtindaki yükü hafifletmeye çalistigimiz 460 çiftçimize 2020 yilinda 11 bin 298 da alan için 783 bin 740 TL yem bitkisi destegi ödemesi gerçeklestirilmistir” diye konustu.

Hayvancilik sektörünün en önemli giderinin yem maliyetleri oldugunu ifade eden Saglam, sunlari söyledi:

“2021 yilinda ise DOKAP ve bakanligimizca yürütülen projeler kapsaminda çiftçilerimize 2 bin 500 kg. silajlik misir, 600 kg. yonca ve bu program ile 2 bin 500 kg. yem bezelyesi, 500 kg. korunga tohumlugu hibe edilmistir. 2018 yilinda yine DOKAP’ça finanse edilen Otlatmayi Düzenleyici Yapi ve Tesisler Projemiz kapsaminda Lâdik ilçemizin 15 mahalle meralarina, hayvanlarin içme suyu ihtiyaçlarini karsilamak üzere toplam 61 adet sivat yerlestirilmistir. 2021 yilinda da DOKAP idaresi tarafindan finanse edilecek Hayvanlar Susuz Kalmasin Projesi kapsaminda ihtiyaç duyulan yayla ve meralara hayvanlarin içme suyu ihtiyacini gidermek üzere 12 mahallemize toplam 72 adet sivat yerlestirilmistir. Ladik ilçesi Akdag yaylasi 2018 yilina kadar tapulama harici iken yapilan tespit ve tahdit çalismalari neticesinde 2020 yilinda Akdag yaylalarimizin tapu tescil islemleri mera komisyonumuz tarafindan tamamlanmistir. Akdag yaylalarimiza göçer olarak gidecek yetistiricilerimizin planlanmasi için yaylalarin kapasite durum raporlari hesaplanarak mera komisyonumuz tarafindan ilan edilmistir. Bu kapasite dogrultusunda göçerlere kiralama yapilmaktadir. 2022 yili içinse çalismalarimiz devam etmekte olup bugün dagitimini yaptigimiz yem bezelyesi ve korunga tohumluklarimizin üreticilerimize hayirli ugurlu olmasini diliyorum.”

Lâdik Akpinar Fen Lisesi toplanti salonunda düzenlenen programa; ayrica Ladik Ilçe Kaymakami Ahmet Rasit Orhan, Ladik Ziraat Odasi Baskani Imdat Demir, Ladik Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Turgut Güler, Çayir Mera ve Yem Bitkileri Sube Müdür Namik Akgül, teknik elemanlar, muhtarlar ve çiftçiler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile