Samsun'da Taskinlari Önleyecek Proje Ilerliyor

Samsun'da Taskinlari Önleyecek Proje Ilerliyor

Samsun Büyüksehir Belediyesi SASKI Genel Müdürlügü’nün yagislarda yasanan su baskini problemlerini ortadan kaldirmak amaciyla Canik ilçesinde baslattigi Yagmur Suyu Terfi Projesi hizla ilerliyor. Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, ekiplerin bölgedeki çalismalarinin hizli bir sekilde devam ettigini söyledi.

SASKI, ani ve saganak yagis sonrasi kot probleminden kaynakli sanayi bölgesi ve çevre yollarinda biriken yagmursularinin desarj edilememe sorununu Keson Terfi Merkezi ile çözüyor. Terme, Bafra ve Canik ilçelerinde insa edilecek büyük keson kuyu imalati çalismalari basladi.

Ilki Canik ilçesinin eski stat kavsagindaki Çarsamba Caddesi ile Atatürk Bulvari arasinda kalan orta refüjde insa edilen 6 metre çapinda ve 8 metre derinlikteki Yagmur Suyu Keson Terfi Merkezi’nin betonarme imalati tamamlandi. Gülsan ve Eski Sanayi Bölgesi’ndeki terfi merkezinde biriken yagmur sularinin tahliyesini Mert Irmagina saglamak amaciyla duktil borularin belirlenen hatta dösenmesi islemi basladi.

Sözlesme bedeli 7 milyon 555 bin lira olan projenin insaat çalismalari bittiginde saganak yagmurlar sonrasi bölgede biriken yüzey sulari Yagmur Suyu Keson Terfi Merkezi’nde toplanacak. Yagmur Suyu Keson Terfi Merkezi’nde bulunan ve her biri saniyede 0,5 metreküp su tahliyesi gücüne sahip 4 adet pompa yardimiyla alici ortama desarj edilecek. SASKI, bu sayede bölgede yasanan yagmursuyu ve taskin probleminin önüne geçecek.

Canik Yagmur Suyu Keson Terfi Merkezi insaatiyla ilgili bilgi veren SASKI Genel Müdürü Bahattin Yanik, “Yagmur suyu altyapisinin yetersizliginden kaynakli sikintilarin giderilmesi için Büyüksehir Belediye Baskanimiz Mustafa Demir’in talimatiyla yapilan teknik çalismalar neticesinde baslattigimiz insaat çalismalari hizli bir sekilde devam etmektedir. Bu çerçevede bölgede 6 metre çapinda 8 metre derinliginde Keson Terfi Merkezi insaati tamamlandi. Pompa imalatlari bitmek üzere, elektrikle ilgili ekipmanlar sevke hazir durumda. Yagmur sonrasi biriken suyu pompalarla Mert Irmagi’na basacagiz. Mert Irmagi ile Keson Terfi Merkezi arasinda olusacak 700 metre uzunlugunda 1.200 milimetre çapinda duktil borularimiz da sahaya indi. Bunlarin kazi çalismalari yapilarak boru montajlarina hizla baslanacak. Hedefimiz en geç Ekim ayinin 25’inde buradaki sistemi devreye almak. Gülsan Sanayi, Eski Sanayi ve Belediye Evleri Kavsagi ile Mert Irmagi arasindaki güzergahta karayolu da dahil olmak üzere yagisli dönemde sikinti yasamayacagiz diye ümit ediyoruz ve çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.



“Ekiplerimiz gece gündüz sahada”

Siddetli ve ani saganak yagmurlar neticesinde meydana gelen taskinlarda belirlenen zayif noktalar için hizla çalisma yapip proje ürettiklerini belirten Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Sehrimizin dört bir yaninda büyük altyapi çalismalarini hayata geçirdik. Dev bütçeli projeleri gerçeklestirmeye de devam ediyoruz. Maalesef sehrimizde son birkaç ayda ani ve siddetli saganak yagislar sonucunda sel ve taskin afetleri meydana geldi. Ekiplerimiz sahadaydi ve hizli müdahale ile hemen hayati normale döndürdük. Sel sularini hizla tahliye edip yollari tekrar ulasima açtik. Ekiplerimiz tarafindan yapilan çalisma ile bu bölgelerde zayif noktalar belirlendi ve hizla projeler üretildi. Eski Sanayi Sitesi ve Gülsan Sanayi Sitesi için de Yagmur Suyu Keson Terfi Merkezi’nin insaatina basladik. Betonarme insaatini hizla tamamladik. Bölgeye suyun Mert Irmagi’na tahliyesini saglamak için duktil borular getirildi.

4 motorlu pompayla yagmur sulari Mert Irmagi’na tahliye edilecek. Ekiplerimizin bölgedeki hummali çalismasi gece-gündüz devam ediyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile