Uluslararasi sözlesmeler geregi dogadan toplanan tibbi sülük ihracatina kota konuldugunu belirterek, Türkiye’de toplam 2 ton sülük ihracatina izin verildigini, bu baglamda Samsun’un Türkiye’nin tibbi sülük ihracat kotasinin yaklasik yüzde 62’lik kismina sahip oldugunu ifade eden Il Müdürü Saglam konuyla ilgili açiklama yapti. Müdür Saglam yaptigi açiklamasinda, “Samsun ilimiz, Kizilirmak ve Yesilirmak Deltalariyla ülkemizin sayili tibbi sülük kaynaklarindan biri olup Kizilirmak Deltasi RAMSAR alani olarak koruma altina alinmistir. Buradaki tibbi sülük popülasyonunun sürdürülebilirliginin saglanabilmesi için, Tarim ve Orman Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) tarafindan desteklenen ve Isparta Egirdir Su Ürünleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügüyle birlikte yürüttügümüz Kizilirmak Deltasi Tibbi Sülük Popülasyonu Miktari ve Yillik Avlanabilir Kotasinin Belirlenmesi Projesi’nin saha çalismalari tamamlanmistir. Bu asamadan sonra, yani Kizilirmak Deltasi’ndaki tibbi sülük kotasinin belirlenmesini müteakip, Yesilirmak Deltasi’nda da ayni çalismanin yapilmasini planlamaktayiz. Emegi geçen hocalarimiza ve Projenin Samsun ayagini yürüten personelimize tesekkür ediyorum" dedi.
Samsun sinirlari içerisinde bulunan sülük toplama alanlarinda hirudo verbana türünün yasadigini ifade eden Saglam, "Bu türün ruhsat tezkeresi verilen avcilar tarafindan toplanarak, ihracat izni almis firmalar vasitasi ile belirlenen kota dâhilinde yurt disina ihraç ediliyor. Yurt içinde özellikle sülükle tedavi konusunda uzmanlasmis tip merkezleri ihtiyaci da karsilaniyor. Tibbi sülük ihracatinda kota olmasi nedeniyle, ülke genelinde avcilik yolu ile elde edilen toplam 2 ton sülük ihraç edilebilmektedir. Yurt disinda özellikle Almanya gibi ülkelerde tibbi sülükle tedavi yöntemleri revaçta olup bu yönde bir talebin olmasi nedeniyle de tibbi sülük ihracatinin artirilabilmesi için bu türün yetistiriciligi her geçen gün daha büyük önem arz etmektedir" diye konustu.
Yetistiricilik tesislerinin artmasiyla sülük ihracatinda da artis saglanacagini söyleyen Müdür Saglam, "Ilimiz Terme ilçesinde hâlihazirda kurulu 1 adet 22 bin adet/ yil kapasiteli tibbi sülük tesisinin mevcut. Bu tesise ilave olarak ziyaret ettikleri kurulum asamasindaki tesisin de 1 milyon 500 bin adet/ yil (1500 kg/yil) tibbi sülük kapasitesine sahip olacak ve ülkemize döviz saglama potansiyeli olan bu gibi girisimlerin olmasi halinde her türlü destek verilecek" seklinde konustu.
Samsun'da Tibbi Sülük Yetistiriciligine Ragbet Artiyor
Tibbi Sülük Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulunan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, Samsun’un, Kizilirmak ve Yesilirmak Deltalariyla Türkiye’nin sayili tibbi sülük kaynaklarindan biri oldugunu belirtti.