Samsun'da 'Türk Somonu' Hasadi

Samsun'da 'Türk Somonu' Hasadi

Samsun’un Yakakent ilçesinde denizlerde yüzer ag kafeslerde yetistirilen "Türk somonu" hasadinin sonuna gelindi.

Bafra ilçesi Derbent Baraji’nda 500-600 gram agirliga kadar yetistirilip sonrasinda kasim, aralik aylarinda denize canli olarak alinan ve burada 5-6 ay süreyle yetistirilip 3,5-4 kilo agirliga ulasan ve vatandaslar tarafindan “Türk somonu” olarak adlandirilan büyük alabaligin hasadi tamamlandi. Yakakent’te özel bir firmaya ait tesisin Türk somonu hasadina Yakakent Kaymakami Fatih Eroglu, Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, Yakakent Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Osman Akman, Balikçilik ve Su Ürünleri Sube Müdürü Icabi Çagan, teknik elemanlar ve yetistiriciler katildi.



12 bin 569 ton üretim

Il Müdürü Ibrahim Saglam burada yaptigi konusmada, “Samsun ilimizde su ürünleri yetistiriciligi yapan ve yetistiricilik belgesi almis toplam 36 (otuz alti) adet tesis bulunmaktadir. Ilimiz su ürünleri yetistiricilik üretiminin önemli bölümünü Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açiklarinda Karadeniz’de üretim yapan tesislerimiz olusturmaktadir. Ilimiz su ürünleri yetistiriciligi proje kapasitesi 16 bin 990 ton yil olup, 11 bin 233 ton/yil alabalik, 5 bin 688 ton/yil levrek üretimine olanak verebilmektedir. Derbent Baraj Gölü’nde 14 adet, Yakakent ilçesinde Karadeniz’de 11 adet su ürünleri yetistiricilik tesisi bulunmaktadir. 2020 yilinda bu iki su rezervinde ag kafeslerde 8 bin 261 bin ton alabalik üretimi gerçeklesmistir. 2020 yilinda 5 bin 911 ton iri alabalik (1,25 kg ve üstü) üretimi gerçeklestirilmistir. 2020 yilinda toplam su ürünleri yetistiriciligi fiili üretimimiz 12 bin 569 ton olarak gerçeklesmistir. (Levrek+alabalik)” dedi.

Derbent Baraj Gölü’nde yetistirilen alabaliklarin bir kisminin iç piyasada tüketildigini, büyük bir kisminin ise ortalama 500-600 gram agirliga ulasinca Yakakent ilçesinde bulunan su ürünleri yetistiricilik tesislerine canli olarak nakledildigini, denizde 3,5-4 kg agirliga ulasincaya kadar büyütüldügünü belirten Saglam, “1,25 kg ve üzeri büyütülen alabaliklar Karadeniz somonu ve Türk somonu olarak adlandirilmakta ve genellikle ihraç edilmektedir. Karadeniz yapisi itibariyla (sicaklik ve diger kimyasal içerik) bu alabalik türünün yetistiriciligine çok uygun olup, uygun dönemlerde (ekim-kasim ayindan mayis ayi sonuna kadar) denize alinan baliklar çok hizli büyüme kaydedebilmekte ve lezzeti itibari ile tercih edilmektedir. Bu nedenle son yillarda özellikle Japonya ve Rusya’dan Karadeniz somonuna talepler artmistir. Son yillarda Japonya’dan gelen talepler üzerine tesislerimiz, planlamalarini bu yeni taleplere göre revize ederek, iri alabalik üretimlerini artirmaya karar vermislerdir. 2021 yilinda iri alabalik üretiminin 7 bin ton civarinda olmasi beklenmektedir. Ilimiz su ürünleri yetistiricilik tesislerinde yaklasik 150 kisi istihdam edilmekte olup, su ürünleri isleme ve degerlendirme tesisleri ile beraber bu rakam 300 kisi civarina ulasmaktadir. Iri alabaliklarin et renk kalitesinin Japon piyasasina göre tutturulabilmesi için baliklar Türk Gida Kodeksi’ne uygun renk pigmenti içeren yemlerle beslenmekte ve ihracata sunulmaktadir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile