Samsun'da Veteriner Hekimlerden 'Siddet' Tepkisi

Samsun'da Veteriner Hekimlerden 'Siddet' Tepkisi

Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odasi yaptigi basin açiklamasi ile Samsun’da 3 veteriner hekimin görevi sirasinda saldiriya ugramasina ve darp edilmesine tepki gösterdi.

Samsun’da arili kovanlarda hastalik taramasi ve tespit yapmak isteyen Ilkadim Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünde 3 görevli veteriner hekimin saldiriya ugramasi nedeniyle Onur Aniti önünde toplanan Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odasi üyeleri, ’Saglikta Siddet Yasasi’ kapsamina veteriner hekimlerin de alinmasini talep etti.

Veteriner hekimler adina açiklama yapan Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odasi Baskan Elif Köse Avan, "Veteriner hekimlere karsi siddet her geçen gün artmis, meslegimizi icra etmenin yollari artik tükenme noktasina gelmistir. Veteriner Hekim Volkan Lale toplumun saglikli hayvansal gida tüketebilmesi için çalistigi gida isletmesinde, görevi basinda 25 Nisan 2022 tarihinde biçakli saldiriya ugramis ve yasamini yitirmisti. Siddete karsi is biraktigimiz 21 Agustos 2023 tarihinden beri onlarca yeni siddet olayi gerçeklesmistir. Son olarak Samsun’da meydana gelen olayda, Ilkadim Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünde görevli üç meslektasimiz görevi sirasinda saldiriya ugramis ve darp edilmistir. Saldiri nedeni daha öncekilerden farkli degildir. Bu sefer, arili kovanlarda hastalik taramasi ve tespit yapmak isteyen meslektaslarimiz gözü dönmüs sahislarin dayatmalarina karsi direndikleri için hedef olmuslardir. Genel olarak saldirilarin nedenlerine bakildiginda ya vatandaslarin tüketmemesi gereken bir hayvansal gidanin imha talebi ya kamu adina yapilan denetim görevinin engellenmesi ya eksik bilgiyle asilamaya karsitlik ya da tedaviyi begenmeme gibi tamami toplum sagligi ve hayvan sagligini ilgilendiren konulardir. Yani veteriner hekimler toplum sagligi ve hayvan sagligini korurken saldiriya ugramakta ve hatta yasamlarini yitirmektedirler. Meslektaslarimiza karsi yapilan bu saldirilari siddetle kiniyor yetkilileri tekrar göreve çagiriyoruz. Bizler, saldiri gerçeklestikten sonra yetkililerin, ‘kinama, geçmis olsun, takipçisi olacagiz’ söylemlerinden öteye gitmesini bekliyoruz. Gerekli adimlarin atilmasini ve Tarim ve Orman Bakanimizin çalisanlarina sahip çikmasini bekliyoruz. Bu yasanan olaylarin son bulmasi için, Saglik Bakanligi’ni, veteriner hekimleri saglik çalisanlarinin disinda tutan düzenlemelerden vazgeçmesini bekliyoruz. Bizim için olaylari fiilen yapanlar kadar önlem almayanlar da bu üzücü olaylarda sorumluluk sahibidirler. Bir an önce dogrudan veteriner hekimlere yapilan ancak dolayli olarak toplum sagligina, hayvan sagligina yapilan saldirilarin önlenmesi için, devlete maddi hiçbir ek yük getirmeyecek ’Saglikta Siddet Yasasi’ kapsamina acilen veteriner hekimlerin alinmasini bekliyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile