Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Samsun Müze Müdürlüğü’nde yani Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne satın alma, hibe, müsadere, kurtarma ve bilimsel kazılar yoluyla gelen arkeolojik eserlerin yanında, Samsun’un yöresel kültürüne ait etnografik eserler sergileniyor. Samsun Müze Müdürlüğü’ndeki arkeolojik eserlerin Kalkalitik Çağ, Tunç Çağı, Demir Çağı, Arkaik Dönem, Klasik Dönem, Hellenistik Dönem, Roma ve Doğu Roma Dönemlerine; etnografik eserlerin ise Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerine ait olduğu ifade edildi.
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin 19 Mayıs 1981 tarihinde ziyarete açıldığını ifade eden Müze Müdürlüğü, “Müze tek katlı olup teşhir salonu, arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği birbirine simetrik olarak yapılmış iki ana bölüm ile bu alanlar arasındaki Amisos Hazinesi, mozaik ve sikkelerin sergilendiği orta kısımdan oluşmaktadır. Ayrıca, etnografik teşhirin yanındaki alanda ise Oymaağaç Höyük kazısı ile Karadoğan Höyük’teki kurtarma kazısında ortaya çıkan eserler sergilenmektedir. Kronolojik düzenle hazırlanmış teşhir salonu, Karadeniz’in en eski ve en uzun süreli sistemli kazısı olan İkiztepe Höyük buluntularının sergilendiği vitrinlerle başlamakta olup, Erken Cumhuriyet Dönemi eserlerinin sergilendiği etnografik vitrinlerle son bulmaktadır. Gazi Müzesi ve Bafra Müzesi ise idari açıdan Samsun Müze Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermektedir. Gazi Müzesi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün kullanmış mekanların içinde özel eşyaları sergilenmektedir. Anıtkabir Müzesi’nden getirilmiş olan Atatürk’e ait giyim eşyaları, silahlar, bastonlar, yemek takımı ve saatler vitrinlerde sergilenmektedir. Müzenin üst katında 19 Mayıs 1919’da Atatürk’le beraber Samsun’a çıkan 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri yer alır. Bafra ilçesinde bulunan müzede ise yöresel kültürü yansıtan etnografik eserler ile arkeolojik eserler sergilenmektedir. Samsun’un Bafra ilçesindeki Gazipaşa Mahallesi’nde bulunan müze binası 1858 yılında yapılmış olup, yöresel özellikler taşıyan sivil mimari örneklerindendir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 2002 yılında tahsis edilen bina teşhir ve tanzim çalışmalarının ardından 2011 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. 2 katlı kagir binanın zemin katı idari kısım olarak ayrılmış olup, girişin yapıldığı birinci kat yöresel kültüre ait eserlerin bulunduğu etnografya bölümü, ikinci kat ise arkeolojik eserlerin sergilendiği bölüm olarak düzenlenmiştir. Ayrıca, Samsun Müze Müdürlüğü denetiminde Samsun Kent Müzesi, Alaçam Mübadele Müzesi ve Havza Atatürk Evi olmak üzere 3 adet özel müze bulunmaktadır” denildi.
2014 yılı sonuna kadar Samsun’daki müzelerde yaklaşık 18 bin eserin bulunduğu bilgisini veren Müze Müdürlüğü, Gazi Müzesi’nde 192 eser, Bafra Müzesi’nde 280’i arkeolojik, 370’si etnografik ve 114’ü sikke olmak üzere 764 eser ve Samsun’da ve Arkeolojik ve Etnografya Müzesi’nde de yaklaşık 18 bin eser bulunduğunu açıkladı.
Samsun'daki Müzelerde 18 Bin Eser Var
Samsun ve ilçelerdeki müzelerde yaklaşık 18 bin adet arkeolojik, etnografik ve sikke gibi çeşitli eserlerin bulunduğu belirtildi.