Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "Oku Anla Yaşa Projesi" 1,5 yıldır Samsun’daki bütün okullarda uygulanıyor. Proje ile çocuklara kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırılması için etkinlikler yapılıyor. Projenin ikinci ayağı olan evde de kitap okuma çalışmaları il genelinde başlatılıyor. "Samsun İçin Okuma Vakti" olarak isimlendirilen etkinlik ile her gün saat 20.00’de anne, baba, çocuk herkesin televizyonu, tableti, telefonu kapatarak kitap okuması amaçlanıyor. Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesinin desteklediği projenin sponsorluğunu Medical Park Hastanesi yapıyor.
Etkinlik, Vali Kaymak’ın ilk twiti ile başlayacak
Etkinliğin başlama günü 08 Şubat 2018 saat 20.00 olarak belirlendi. Bu çalışmanın daha geniş kitlelere ulaşması ve il genelinde farkındalık oluşması için bir twitter etkinliği de planlanıyor. Etkinlik, Samsun Valisi Osman Kaymak’ın 08 Şubat 2018 akşamı saat 20.00’de #samsunokumavakti hastagıyla atacağı ilk twit ile başlayacak. Etkinlik kapsamında birçok yazar, sanatçı, vatandaş videolar hazırladı. Bu videolar sosyal medyada paylaşılacak.
Etkinliğin tanıtım toplantısı İlkadım ilçesindeki bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Esen: "Toplumun buna sahip çıkması lazım"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, "Okulun toplumun içerisine girmesi ve toplumda öncü rol alması gerekir. Eğitim topluma hizmet eden kurumların eş güdümünü sağlamak anlamına da geliyor. 21. yüzyılın gereksinimlerine göre eğitimimizi dizayn etmemiz gerekiyor. Yapmış olduğumuz projelerle çocuklarımızın 21. yüzyıl becerilerine sahip olabilecek nitelikte yetişmesine katkı sunmak istiyoruz. Kitap okuma ihtiyacı ülkemizde maalesef çok geri sıralarda yer alıyor. Kitap okuma ile ilgili istatistiklerimiz kötü olabilir ama sorumluluğumuzun bilincinde hareket ederek; kitap okumayı artırmalıyız. Okulda belli bir okuma oranını yakaladık ama biz bu proje ile her eve, her sokağa okuma alışkanlığını taşımak istiyoruz. Toplumun her kesiminin bu etkinliğe sahip çıkmasını istiyoruz. Nasıl ki her evde yemek vakti olduğu gibi bir de kitap okuma vakti olsun" dedi.
Yılmaz: "Kafeteryalara, trenlere küçük kitaplıklar koyalım"
Gençlerin okumasının çok önemli olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Okumanın eğitimin bir parçası haline gelmesi şart. Çocukların alışkanlık haline getirmesi için ebeveynlerin de evde kitap okuması lazım. Büyükler ne yapıyorsa çocuklar onları örnek alır. Okumayı engelleyen şeyleri ortadan kaldırmalıyız. Biz de bu konuda bir şeyler yapmalıyız. Büyükşehir Belediyesinin kafeteryalarında küçük bir kütüphane koyalım. Trenlerimize hatta otobüslerimize küçük kitaplıklar koyalım. İnsanların kitaba ulaşımını kolaylaştırabiliriz. Bu konuda bir çalışma yapabiliriz" diye konuştu.
Kaymak: "Akşam 20.00’de kitap okumaya başlayacağız"
Projeyi çok önemsediklerini belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, "Okuma alışkanlığı noktasından öğretmenler ciddi mücadele veriyor. Ama çocuklarımız eve gittiğinde aynı karşılığı bulamıyorlar. Bunu bir toplum seferberliğine döndürmemiz gerekiyor. Bu projeyi bütün alanlara yaymamız gerekiyor. Ben de bir veli olarak okuma alışkanlığım azaldı. Bu etkinlik olmasaydı belki akşam ben de o saatte ajans dinleyecektim, bir twite cevap verecektim. Akşam 20.00’de kitap okumaya başlayacağız" şeklinde konuştu.
Tanıtım toplantısına; İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, okul müdürleri katıldı.
'Samsun İçin Okuma Vakti'
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan "Samsun İçin Okuma Vakti" etkinliği ile Türkiye’de ilk defa bir şehrin tamamında "okuma saati" çalışması yapılıyor.