Samsun İçin Sel Mastır Planı Hazırlanacak

Samsun İçin Sel Mastır Planı Hazırlanacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum, Canik, Tekkeköy ve İlkadım’ı kapsayacak bir "sel mastır planı" hazırlayacaklarını söyledi.

7 Ağustos sabahı yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı Atakum’da etkili olan selde Çobanlı, Alanlı ve Değirmendere dereleri taştı. Yaşanan sel felaketinin ardından 8 Ağustos ve 9 Ağustos günlerinde Atakum’da bulunan dereler yoğun yağışlar nedeniyle yine taştı. Sel felaketlerinin ardından 24 saat esasına dayalı olarak 200 personel ve 100 araç ile Atakum ilçesinde temizlik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kısa zaman içinde temizlik çalışmalarını bitireceklerini açıkladı.

“200 İŞÇİ, 100 İŞ MAKİNESİ ÇALIŞIYOR”
Atakum ilçesinde yaşanan sel felaketinden sonra bölgede önemli bir çalışma yaptıklarını belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Çobanlı, Alanlı ve Değirmendere derelerinin membaında yoğun yağış oldu, bu yoğun yağış derelerin taşımayacağı kapasiteye ulaştı ve denize doğru hızla ilerleyince denize doğru bir yerleşke olan Atakum’un düşük kotlu alanlarını öncelikli bastı, konutların bodrum katlarını bastı. Dere yatağına yakın yapılaşmış olan binaları öncelikle etkiledi. 8 Ağustos sabahı aynı şekilde Değirmendere ve Kurupelit derelerinde bir taşkın yaşadık. Önceki güne göre bir etkileşim olmadı. Olayı kontrol altına aldık. Şu anda bodrum katlara yapı kullanım izni verildiği için buralara yerleşmiş olan vatandaşların içinde bulunduğu çamurun verdiği güçlükler var. Vatandaşlarımız Ramazan gününde bu sıkıntıları yaşıyor. Elektrik kesintisi bitti. Hızla çamur çekme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bir taraftan vidanjörlerle çamur çekiyoruz bir taraftan da kanal temizliyoruz. Bu iş için Büyükşehir Belediyesi kadrosundan 200 kadar insan çalışıyor, 100’e yakın makine çalışıyor. Selden etkilenen yaklaşık 400 vatandaşımız var. Bütün gücümüzle sahadayız. Herhangi bir ihtiyacımız yok, bir iki gün içinde bütün her tarafta gerekli temizliği yapıp bu olaydan çıkacağız” diye konuştu.

“SEL MASTIR PLANI HAZIRLANACAK”
Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırlarını kapsayacak sel mastır planı hazırlığı içinde olduklarını belirten Başkan Yılmaz, “Bir mastır planı gerekiyor. Bu mastır planı ‘sel mastır planı’ diyebileceğimiz sadece Atakum’u değil, Canik’i Tekkeköy’ü ve İlkadım’ı kapsayan bir mastır planı olacak. 600 bin nüfusun yaşadığı alanı kapsayacak olan alanda bir sel mastır planı yapmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili 2 proje firması ile temas halindeyiz. Şuanda onlar arazide selin sebep ve sonuçları ile ilgili bir analiz yapıyorlar. Bunun gerektirdiği bir eylem programını yaklaşık 3 yıllık bir süreç içinde sel nedeniyle oluşmuş oyan sonuçları, selin hissedilmemesini sağlayacak olan üs kotlarda taşkın seddeleri, alt kotlarda mevcut sanat yapılarının kapasitesini büyütme gibi, veya yatakların derinleştirilerek ve yatak sel bölgelerindeki imarların iptal edilerek, kamulaştırılıp dere yataklarında yapılaşmayı engelleyen bir eylem planından bahsettiğim için 3 yıldan bahsediyorum. Böylesine bir hazırlık içinde Orman ve Su Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile dirsek teması içinde bu önümüzdeki 2 senelik sel mastır planı diyebileceğimiz, vatandaşlarımızın afete maruz kalabilecekleri bu alanlardan çıkartılarak kentsel dönüşüm projeleri veya sosyal konutlarla uygun yerlere taşınmasını sağlayarak buralarda yapılmasını gerektiren su yapılarını bu önümüzdeki 2-3 sene içinde tamamlamayı proje programı olarak önümüze koyduk” şeklinde konuştu.

BAŞKAN YILMAZ ELMAÇUKURU KÖYÜNDE
7 Ağustos sabahı yaşanan sel felaketinde Samsun’un orman köylerinden olan Elmaçuku köyü önemli ölçüde etkilenmiş, köyün elektrikleri, suları, telefonu ve ulaşımı kesilmişti. 112 ve Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı helikopterleri ulaşımın sağlanamadığı köyde bulunan hastaları hastanelere nakletmişti. Yaşanan felaketin ardından kendini arayarak yardım talebinde bulunan köy muhtarı Hüseyin Durmuş’a yardım etmek üzere köye giden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, sel nedeniyle zarar gören yollardan güçlükle geçerek köyün yakınlarına ulaştı. Köye ulaşımı engelleyen dere kenarında muhtar Hüseyin Durmuş ile görüşen Başkan Yılmaz, İl Özel İdaresi’ne ait iş makinelerinin çalıştığı köye en kısa sürede iş makinelerini göndereceğini ve yolların açılması için gereken çalışmaları yapılacağını belirtti.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan muhtar Hüseyin Durmuş, “Burada çok büyük bir felaket oldu. Büyük bir sel felaketi oldu. Can kaybımız yok ama yallarımız ve arazilerimiz hasar gördü. Köyümüzde bulunan 2 hasta ulaşım sağlanamadığı için helikopterlerle alındı. Yıllarımız kapalı, elektrik, su ve telefonlarımız yok. Çok mağdur durumdayız” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile