Samsun İkk'ya Yeni Vali Başkanlık Yaptı

Samsun İkk'ya Yeni Vali Başkanlık Yaptı

Samsun İl Koordinasyon Kurulu(İKK) 2010 Yılı 2. Dönem Toplantısı, yeni Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında yapıldı.

Samsun İKK 2010 Yılı 2. Dönem Toplantısı İl Özel İdaresi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, kaymakamlar, yatırımcı kurum ve kuruluşların temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıya başkanlık eden Vali Hüseyin Aksoy, Samsun'daki yatırımlar hakkında detaylı bilgi sahibi oldu.
İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın açılışını yapan Vali Hüseyin Aksoy, "İKK'nın bu toplantısında 2010 yılı yatırımlarının 30 Nisan 2010 tarihi itibariyle gerçekleşme durumları, 2010 yılının geri kalan bölümünde yatırımcı bölge kuruluşları ve il kuruluşları ile mahalli idarelerin yatırım projeleri ile ilgili koordinasyon ve işbirliğini gerektiren konularda görüşmeler gerçekleştirilecek. 30 Nisan 2010 tarihi itibarıyla ilimizde genel ve katma bütçeli kuruluşlara ait 350 proje, mahalli idarelere ait 440 proje olmak üzere toplam 790 proje üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Bu projelerin değerlendirilmesinde özellikle proje bedelleri toplamının 3 milyar 337 milyon 221 bin lira, önceki yıllar harcamasının 1 milyar 480 milyon 629 bin lira, 2010 yılı yatırım ödeneğinin 428 milyon 224 bin lira, dönem sonuna kadar yapılan harcamanın da 109 milyon 822 bin lira olduğu anlaşılmaktadır. Projelerin nakdi gerçekleşme oranı yüzde 27, fiziki gerçekleşme oranı yüzde 38'dir. Kuruluş yatırımlarının sektörel bazda yer aldığı tablonun değerlendirilmesine baktığımızda, proje bazında tarım sektörü 128 proje ile en fazla projeye sahip olup, bunu 84 proje ile eğitim sektörü izlemektedir. Toplam proje bedelleri bazında proje bedelleri toplamının en fazla olan sektörü 1 milyar 201 milyon lira ile ulaştırma sektörü olup, bunu 832 milyon lira ile tarım sektörü izlemektedir. Önceki yıllar toplam harcamasına baktığımızda sektör bazında en fazla harcama 802 milyon lira ile ulaştırma sektörüne ait olup, bunu 214 milyon lirayla tarım sektörü izlemektedir. 2010 yılı ödeneklerinde sektör bazında en fazla ödenek 57 milyon lira ile ulaştırma sektörüne ait olup, bunu 53 milyon lira ile tarım sektörü izlemektedir. 2010 yılı harcamalarında sektör bazında en fazla harcama 20 milyon lira ile ulaştırma sektöründe olup, bunu 12 milyon lira ile tarım ve sağlık sektörü izlemektedir. Gerçekleşmeler açısından konuya baktığımızda sektör bazında 2010 yılında en çok nakdi gerçekleşme yüzde 46 ile diğer kamu hizmetlerinde olup, bunu yüzde 33 ile sağlık sektörü izlemektedir. En çok fiziki gerçekleşme ise yüzde 81 ile ulaştırma sektörüne olup, bunu yüzde 61 ile diğer kamu sektörleri izlemektedir. Yatırımcı kuruluş temsilcilerinin yatırımları plan, ilke ve hedeflere uygun olarak zamanında tamamlamaları, yatırım uygulamalarında koordinasyon ve işbirliğini gerektiren konularda valiliğimize başvurmaları büyük önem taşımaktadır" dedi.
Toplantının ilk konuşmacısı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz detaylı olarak bir sunum yaparken, kentsel dönüşüm projeleri, sahil ve kent merkezinde kaldırılarak yeni yerlerine taşınan tesisler, eğitime destek projeleri, çevre ve turizm projeleri, ulaştırma ve altyapı projeleri, çevre projeleri ve SASKİ projeleri hakkında bilgi verdi. Samsun için lojistik master planı hazırlamak istediklerini belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Bir lojistik bölge belirlemek için çalışmalar yaptık, kente gelen yük ve mühimmatı kentin güneyinde limana girmeden bekletmek ve geçici bir stoklamak isteyen insanlara bir alan düşünelim dedik. Buna en uygun yer olan Toybelen mevkisinde bir planlama yaptık. Bu konunun bir uzman firma tarafından lojistik master planına kavuşmak istedik. O iş çok yavaş gitti. Bu arada Toybelen'i bitirdik. Lojistik master planını bizim Toybelen'de el yordamı ile yaptığımız hüviyetten çıkartıp, daha profesyonel bir el ile, lojistiğin başka faktörlerini de içine dahil ettiğimiz bir formata dönüştürmemiz gereğini bir kez daha söylemek istiyorum. Biz diğer master planlarımız gibi lojistik master planını yapmak istiyoruz. Bunun için Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan destek bekledik. Doğrusunu söyleyecek olursam bu desteği yeterince alamadık. Veya onların verdiği desteğin temposu biraz düşüktü" diye konuştu.
Mersin'in önümüzdeki süreçte hangi sektörlerde kendisini geliştirmeli sorusuna cevap bulduğunu söyleyen Vali Hüseyin Aksoy, "Bu sektörler lojistik, tarım ve turizm. 3 sektörle ilgili olarak master plan yapılması hedeflendi. Kürşat Tüzmen'in de verdiği katkıyla Ticaret Odası'na katkı aktarıldı. Ticaret Odası üzerinden yapılan ihale ile lojistik master planı tamamlandı. Turizm master planı ve tarım master planının İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapıldı, şuanda tamamlanmak üzere. Lojistikte biz Mersin'de önemli mesafeler aldık. Organize Sanayi Bölgesi'nin genişleme alanı olarak görülen bir bölgede, yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik bir alanı lojistik merkez olarak öngördük. Orası ile ilgili Türkiye'de ilk defa örneğini oluşturabilecek Organize Sanayi Bölgeleri gibi Organize Lojistik İhtisas Sanayi Bölgesi kurulması yönünde İl Özel İdaresi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Deniz Ticaret Odası, TSO, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin yetkili kurullarından tüzel kişilikler oluşturulma adına kararlar alındı, Sanayi Ticaret Bakanlığı'na başvuru yapıldı. Sadece Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Türkiye'de ilk olacağı için konuyu biraz daha inceleme ihtiyacı hissetti. Büyük bir ihtimalle ona okey verecekler. Bir Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti gibi oluşturulan müteşebbis heyetle lojistik köy orada kurulacak. Planlaması tamamlandı, 46 parsel üretildi. Burada sizin öngördüğünüz mesafe limana 12 kilometreyse DDY'nin taşıma limitleri içerisinde olan bir sınır. Orayı da inceliriz, lojistik master planı tabi ki olursa çok anlamlı olur, onun yapımı zamanımızı alacaksa biz mevcut çalışmalarımızı Mersin'de ki örneğinde olacağı gibi bir tüzel kişilik oluşturmak suretiyle bunun çalışmalarını başlatabiliriz. Oradaki deneyimlerimizi burada da hayata geçirmek için gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın sunumunun ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, bölge müdürleri ve il müdürleri yatırımlar ve çalışmalar hakkında sunumlarını yaptı. Vali Aksoy, toplantının sonunda şu değerlendirmede bulundu: "Samsun'da ilk koordinasyon kuruluna katıldım. Samsun ilinin yatırımlarıyla ilgili olarak yatırımcı kuruluşlardan bilgi aldık, değerlendirme yaptık. Koordinasyonu gerektiren hususlarda ilgili kurumların bir araya gelmesi ile ilgili tespitlerde bulunduk. Amaç bu yatırımların biran önce gerçekleşmesi ve belirlenen süreler içerisinde tamamlanması. Şuanda koordinasyon kurulunda önemli bir sorun görünmüyor, mevcut yatırımların tamamlanmasının ben de takipçisi olacağım. Önümüzdeki süreçte bütün kurumlarımıza gidip onlardan detaylı bilgiler alacağım. Temennimiz bu yatırımların biran önce tamamlanması ve Samsunluların hizmetine sunulması."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile