Samsun, Lojistik İçin Wiking Trenini Bekliyor

Rusya-Samsun hattında faaliyete geçen Kafkas demiryolu hattı feribot taşımacılığı ile Karadeniz Bölgesi’nin lojistik üssü hedefine adım adım yaklaşan liman şehri Samsun, Wiking trenini bekliyor.


Baltık ülkeleri, bu hatla Ortadoğu ile Güney Kafkasya ülkelerindeki pazarlara Türkiye üzerinden ulaşmayı hedefliyor. Baltık ülkelerinin başta Suriye, İran ve Irak olma üzere sayıda ülkeyle yapacağı ticaretin bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor. Trenin projesinde Samsun`un da olması için çalışmalar devam ediyor.
Wiking Tren Yolu Ulaştırma ve Taşımacılık Projesi ile Beyaz Rusya, Belarus, Litvanya ve Ukrayna, Türkiye ve güney ülkelerdeki pazarlara Türkiye üzerinden ulaşmak için Karadeniz limanlarına yeşil ışık yakıyor. Gümrük Anlaşması sebebiyle tek gümrük işlemiyle Odessa Limanı’ndan Baltık Denizi’ne kadar taşınan özel ürün konteynerleri ve römorkların raylı gemilerle Karadeniz’e, buradan da hedef pazarlara ulaştırılması hedefleniyor. Türk iş adamlarının AB ve Ortadoğu ülkelerine ulaşımı kolaylaştırma, üretici ve ihracatçıların mallarını tek gümrükle sevk edebilme ve sanayi yatırımlarının şehre kaydırılması gibi pek çok konuda bölge ekonomisine olumlu katkılar sağlaması beklenen proje için Baltık ülkeleri, demiryolu hattı bulunan İstanbul ve Samsun alternatifi üzerinde duruyor. Ancak trafik problemi Samsun’u, daha avantajlı konuma getiriyor.

Proje partnerliğinin en büyük adayı Samsun’da lojistik yatırımlara ilişkin önemli bir hareketlilik söz konusu. Kentin en büyük limanı olan Samsunsport, alt yapısını konteyner taşımacılığına uygun hale getirdi. İhracatta Karadeniz havzasının konteyner toplama merkezine dönüşen Samsurport, diğer yanda da Kavkas Demiryolu Hattı Feribot Taşımacılığı’nı sürdürüyor. Lojistik merkez üssü olma iddiasına gittikçe yaklaşan kent, hedefine Wiking treninin gelişiyle ulaşmış olacak.

Lojistik taşımacılık için bugüne kadar 28 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Samsunport Limanı Terminal Müdürü Halit Bezek, 3 ay önce başladıkları konteynır sevkiyatında 50 teuluk kapasiteye ulaştıklarını söyledi. Bezek, “Hedefimiz kapasitemizi 1 yılda 250 bin teu’ya çıkarmak. 3 yıl içinde demir yolu feribot seferleri yoğunlaşacak. Yani Samsun’da hem roro TIR trafiği, hem soğuk hava konteyneri trafiği artacak. Samsunport olarak Wiking Tren Projesi’nde partner olmaya da tüm donanımımızla hazırız. Projenin Türkiye ayağını Samsun’un oluşturmasını bekliyoruz. Bu gerçekleşirse şehrimiz, lojistikte en büyük üslerden biri haline gelecek.“ dedi.

Baltık ülkelerinin partnerinin Samsun olabilmesi fırsatının kaçırılmaması gerektiğine dikkat çeken KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, “Bölgemizin gelişip kalkınması açısından son derece önemlidir. Bu gerçekleşirse sanayiciler ve üretici firmalar, yatırımlarını buraya yapacak veya kaydıracaktır. Lojistik alan oluştuktan sonra bu süreç hız kazanacaktır. Bu nedenle kamu ve özel sektör olağanüstü bir çaba ve gayret gösterilmelidir. Çünkü bu şehrimizin geleceği için önemli fırsattır.“ değerlendirmesinde bulundu.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da ulaşımda kentin avantajlarına değindi. Murzioğlu, “Samsun, lojistik bağlamında bilinen bütün zenginliklere sahip bir kent. Bu nedenle mekanizmayı harekete geçirmek lazım. Kentimiz bölgenin Karadeniz’in ticaret, sanayi, eğitim merkezi ve sağlık yanında artık lojistik merkezidir. Ancak Wiking Projesi bizim için çok önemli. Mutlaka karşı tarafın partnerinin biz olmalıyız.“ ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile