Türkiye’de yeni kurulan işletmelerin başarısızlığı yüzde 60 ile yüzde 80 arasında değişiyor. Bu oran iş geliştirme merkezleri ortamında ise yüzde 10’a düşüyor. Bu da İşletmelerin başlangıçta karşılaşacakları riskleri en aza indiren bir iş kurma modeli olan İŞGEM’lerin girişimciler için ne kadar önemli ve faydalı olduklarını gözler önüne seriyor.
Özelleştirme İdaresi ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanlığı’nın sektörlerde üretim ile başarılı iş adamı sayısını artırmak ve yerel ekonomiyi güçlendirmek amacıyla 10 yıldır kuruluşuna öncülük ettiği 27 İŞGEM, başarılı çalışmalara imza atıyor. Girişimci yetiştirenlerden bir tanesi de 2006 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi himayesinde kurulan Sabek İŞGEM.
Türkiye’de en iyi ve en başarılı İŞGEM’ler arasında Sabek İŞGEM; 3. sırada yer alıyor. Dünya gazetesinin verilerine göre ilk sırada Van yer alırken, Tarsus ise ikinci konumda. Samsun’u ise Adana ve Eskişehir takip ediyor. 26 işliğin bulunduğu Derebahçe Mahallesi’ndeki Sabek İŞGEM, 9 yıldır üretici girişimcilere destek veriyor.
KOBİ’lere yönelik 17 projeyi hayata geçiren kurum, 15 işletmeyi mezun etti. Bunlardan 12’si, kendi tesislerini kurup markalaşarak üretimlerine aralıksız devam ediyor. Hâlihazırda ise 24’ü imalatçı ve 2’si hizmetler sektörü olmak üzere 26 işletme, tam zamanlı 105 çalışanı ile faaliyet gösteriyor.
Türkiye’nin 7. İş Geliştirme Merkezi olan Sabek İŞGEM, Samsun’da yeni girişimcilerin en zayıf oldukları iş kurma aşamasında desteklenerek, bu zor aşamayı sağlıklı bir şekilde aşmalarını ve ayakta kalmalarını sağlamak hedefiyle Özelleştirme Sosyal Destek Projesi kapsamında KOSGEB, Özelleştirme İdaresi ve Dünya Bankası’ndan alınan hibe ile kurulmuştu.
Sabek İŞGEM, 2019’a kadar işlik sayısını 26’dan 51’e çıkarmayı hedefliyor. Kuruma 15 yeni başvuru yapılırken, bu sayının yakın zamanda 30’a çıkacağı öngörülüyor. Doluluk oranının yüzde 100 olduğu Sabek İŞGEM’de 21 yeni işletme hizmet ve destek alıyor. Başarılı çalışmalar sonucu işletmelerin toplam satışları bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında arttı. Firmaları ortama 40 ile 60 ay misafir edip hizmet veren kurum, 2 yıl sonra mezun işletme sayısını 30’a çıkaracak.
İŞGEM işletmeleri tarafından piyasaya sürülen toplam yeni ürün/hizmet sayısının toplam işletme sayısına oranı yüzde 10, toplam patent ve faydalı model başvurularının işletme sayısına oranı yüzde 20, firmalar tarafından yapılan toplam marka başvurularının işletmelerine oranı ise yüzde 60’a ulaştı.
Girişimcilere iş kurmada yardım etmeyi, başarılı işletmelerin kurulmasını, işletmeleri büyütmeyi, yeni iş ve istihdam olanakları sağlamayı, güvenli ve rekabetçi iş ortamı oluşturmayı ve yerel ekonomiyi desteklemeyi ilke edinen İŞGEM’ler, KOBİ’leri risklerden koruyarak onlara işletme geliştirme koçluğu, yönetim danışmanlığı, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı, tanıtım, ofis hizmetleri, kuruluş ve işletme giderleri gibi destekler veriyor. Uygun görülen iş fikri sahiplerine ihtiyaç duydukları konularda eğitimler verip, girişimcileri sektörleriyle ilgili ihalelerden, malzeme alımlarından haberdar ediyor. Ayrıca uluslararası kalite standartlarında üretim yapmalarına yardımcı olarak, yerli ve yabancı fonları faydalanmalarını sağlıyor.
SAMSUN Sabek İŞGEM, En Başarılı İlk 3 Arasında
İş fikrine sahip olmasına rağmen sermayesi olmayan girişimcilerin işletme kurmalarını kolaylaştırmak ve desteklemek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Sabek İŞGEM, ülkedeki toplam 27 İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) arasında en başarılı ilk 3 arasında girdi. 9 yılda kuruluştan mezun olan 15 işletmenin 12’si markalaşarak üretime devam ediyor.