Samsun Suç Aydinlatmada Türkiye Ortalamasini Geçti

Samsun Suç Aydinlatmada Türkiye Ortalamasini Geçti

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, Samsun’un suç aydinlatma oraninda yüzde 95 ile Türkiye ortalamasinin üstüne çiktigini, internet ve telefonla yapilan dolandiricilikta ise yüzde 18 oraninda bir artisin yasandigini, vatandaslarin bu konuda daha duyarli olmasi gerektigini söyledi.

Vali Zülkif Dagli, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutani Sg. Alb. Ahmet Bahadir, Samsun Il Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ve Samsun Il Jandarma Komutani J. Kd. Alb. Ömer Ersever ile birlikte basin toplantisi düzenledi.

Valilik binasinda yapilan toplantida, halkin huzur ve güvenligi kamu düzenin saglanmasi, suç ve suçlularla etkin mücadele kapsaminda, Samsun Il Emniyet Müdürlügü, Samsun Il Jandarma Komutanligi ve Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanligi tarafindan 2021 yili içerisinde gerçeklestirilen uygulama, denetimler ve 2020 yili ile yapilan mukayese sonucu elde edilen veriler Samsun Valisi Zülkif Dagli tarafindan basin mensuplari ile paylasildi.

“Suç isleme oraninda çok büyük bir oranda düsüs yasandi”

Suç isleme oraninda çok büyük bir azalis oldugunu ifade eden Vali Zülkif Dagli, “2021 yilini 2020 yilina kiyasliyoruz. Kolluk kuvvetlerimiz karda kista afette sokakta uyusturucu ile mücadelede emniyet ve asayisin saglanmasi için ugrasiyorlar. Sahil Güvenlik Komutanligi ekiplerimiz de hem arama kurtarma hem de balikçiligin düzenli yapilmasi ve karasularin korunmasi noktasinda çalisma yürütüyorlar. Emniyet, jandarma ve sahil güvenlik kolluk birimlerimizin yüksek gayretleri sonucunda 2021 yilinda Samsun’da gerçeklesen suç aydinlatma orani yüzde 95 seviyesinde. Bu ülke ortalamasinin üzerinde. Kapkaç olaylari eskisi kadar yok. Bu konunun üzerine gidildi ve yüzde 41 oraninda bir azalis kaydettik. Motosiklet hirsizliginda yüzde 25,2 oraninda, atesli silahla yaralamada yüzde 10,7 oraninda, otodan hirsizlik olayinda yüzde 25, oto hirsizliginda yüzde 2,5 oraninda, kasten öldürmede yüzde 10, haberlesme ve nakil kablosu hirsizliginda da yüzde 37 oraninda azalis meydana geldi. Bununla ilgili jandarma ve kolluk kuvvetlerimiz bir çalisma yaptilar. Sahte bir sekilde Telekom’un kiyafetlerini, araçlarini ve Telekom kimliklerini taklit eden bir hirsizlik sebekesi çökertildi. Bag bahçe ve tarladan hirsizlik olaylarinda yüzde 22 azalis ve is makinesi ve tarim araci hirsizliginda da yüzde 20 oraninda bir azalis meydana geldi. Dolandiricilikta maalesef internet ve telefonla yapilan dolandiricilikta yüzde 18 oraninda bir artis var. Bu kayda deger bir artis. Bu ülke ortalamasinin altinda olmasina ragmen yine de duyarlilik açisindan önemli. Vatandaslarimizin dolandiricilik konusunda daha duyarli olmasi lazim. Tehdit konusunda da yüzde 5 oraninda bir artis yasandi” dedi.



“Narkotik suçlarda yakalanan süpheli oraninda yüzde 141,5 oraninda artis yasandi”

Aranan narkotik suçlularin yakalanmasinda çok büyük bir oranda artis yasandigina deginen Vali Zülkif Dagli, “Narkotik suçlarla mücadele kapsaminda yakalanan süpheli oraninda yüzde 141,5 oraninda bir artis var. Bu kapsamda 5 bin 587 kisi yakalandi. Kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele kapsaminda 2 bin 62 kisi yakalandi ve suç aydinlatma orani da yüzde 100 oraninda gerçeklesti. Bilisim sistemlerine yönelik suçlar kapsaminda olay orani azalmis ve 164 kisi yakalanmistir. Göçmen kaçakçiligi ile mücadelemiz devam ediyor. Güzergah açisindan çok afaki bir konumda degiliz. Bu konuda da 3 bin 337 kisi yakalandi. GBT verileri kapsaminda 2021 yilinda 4 milyon 738 bin 652 kisiye GBT sorgusu yapmisiz. Bunlarin sonucunda 21 bin 95 aranan sahis yakalanmis. Bu aramalarda 920 tabanca, 691 av tüfegi, 332 kuru siki tabanca, 18 bin 442 mühimmat (mermi, tüfek fisegi), 3 bin 793 kesici delici alet ele geçirildi. Ayrica 331 kilo esrar, 857 gr toz esrar, 14 kilo metamfetamin, 838 gram kokain, 9408 adet extacy hap, 38 kilo sentetik kannabinoit, 236 bin 8 kapsül gerica-lryca kapsül, 1 milyon 196 bin 953 kök kenevir bitkisi, 163 kök hashas, 17 kilo skunk, 138 kök skunk bitkisi, 3701 paket sigara, 1,325 kilo tütün ele geçirildi. Öte yandan 1343 sise içki, 769 litre alkollü içki, 543 sise etil alkol ele geçirildi. Makaronda çok önemli bir basari yakalandi. 16 milyon 662 bin 120 dal makaron bulduk. 4 bin 829 adet tarihi eser yakalandi. Akaryakit konusunda geçen yil yapilan çalisma neticesinde 1 milyon 513 bin 219 litre kaçak akaryakit yakalandi. Tüm bunlar kolluk kuvvetlerimizle birlikte yaptigimiz çalismalar neticesinde oluyor. Trafik denetimleri kapsaminda 2 milyon 55 bin 247 araç ve sürücü kontrol edildi. 194 bin 362 araç ve sürücüye islem yapildi. 15 bin 951 araç trafikten men edildi. 3 bin 30 kisinin de ehliyetine el konuldu. Ayrica 52 bin 497 yolcuya da trafik egitimi verildi” diye konustu.



“Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanligi’nin kurtarma orani yüzde 25,53 oraninda artti”

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanligi faaliyetlerinden de bahseden Vali Dagli, sunlari söyledi:

“Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanligi faaliyet e uygulamalari kapsaminda çalismalar 2021 yilinda çok aktifti. Seyir süresi 2020’de 3 bin 588 iken, 2021’de 5 bun 900’e çikti. Yüzde 64’lük bir artis yasandi. Kontrol sayisinda yüzde 12,6’lik bir artis yasandi. Arama kurtarma sayisi yüzde 23,53 oraninda artmis. Özellikle Bozkurt ve Ayancik’taki selin ardindan arama kurtarma faaliyetlerinde çok aktif yol alindi. 2,5 ay orada helikopterler ve deniz araçlariyla aramalar gerçeklestirildi.

Kaçak balikçilik mücadele anlaminda bir çalisma var. Burada da kesilen idari ceza miktarinda yüzde 58,70 oraninda bir artis var.”

Hurda araçlarin toplatilmasi genelgesi

Hurda ve atil araç konusunda da açiklamalarda bulunan Vali Dagli, "Günümüzde nüfus ve araç yogunlugunun artmasina bagli olarak park alani ihtiyaci artmakta ve bu durum zaman zaman trafik güvenligini/yogunlugunu olumsuz etkilemektedir. Kamunun ortak kullanim alanlarina ya da özel mülkiyete konu yerlere uzun süreli birakilan; terk edilmis, hurda, âtil, buluntu, hasara ugramis, kullanilamaz hale gelmis araçlarin, olusturduklari görüntü ve çevre kirliliginin yani sira patlama ve yanma riski de tasimalari nedeniyle kamu düzeni ve güvenligini tehdit edici bir hal aldigi görülmektedir. Bu konuda yayimlanan Içisleri Bakanligi genelgesiyle ’kamuya ait bir yerde veya özel mülkler üzerinde terk edilmis, hurda, âtil, buluntu, hasara ugramis, kullanilamaz hâle gelmis araçlar veya makul süre üzerindeki parklanma yapan araçlar ya da bunlarin mütemmim cüzlerinin kaldirilmasi’ amaciyla yapilacak is ve islemler basta vali ve kaymakamlarimiz olmak üzere sirali/sorumlu amirler tarafindan ilgili birimler ile gerekli koordinasyonu saglayarak titizlikle gerçeklestirilecek ve önemle takip edilecektir" seklinde konustu.

Toplanti, basin mensuplarinin sorularinin cevaplanmasinin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile